Boek Recht door zee

Na maanden van voorbereiding steken vijf jonge Nederlanders op 23 februari 1944 de Noordzee over naar Engeland. Dankzij de hulp van wel 60 landgenoten en met veel geluk brengen ze de levensgevaarlijke tocht tot een goed einde. Nooit eerder werd een Engelandvaart zo gedetailleerd beschreven als in dit boek van Borre Winckel. Zijn vader Flip Winckel en ‘oom’ Hein Fuchter behoorden tot de opvarenden. Twaalf jaar van onderzoek in archieven en interviews met tientallen betrokkenen leidden tot een reconstructie van de enige in 1944 geslaagde poging Engeland rechtstreeks via de Noordzee te bereiken. De auteur baseert zich met name op het verslag dat een van de jongens (Henk Baxmeier) na de oorlog van de reis heeft gemaakt. Daaruit stijgt het beeld op van vijf jongemannen die door de omstandigheden van hun tijd tot elkaar waren veroordeeld. Winckel laat de onderlinge spanningen die tijdens de voorbereiding en op zee ontstonden niet onvermeld. Met distantie beschrijft hij hoe de jongens daarop reageerden en hoe zij bij de geallieerde strijdmacht ieder hun eigen weg gingen. En passant schetst Winckel de enorme kracht waarmee de Amerikaanse luchtmacht (USAAF) en de Royal Air Force Hitlers Luftwaffe ten koste van zware verliezen uiteindelijk op de knieën kregen.

Dit boek is een eerbetoon aan de vele ‘gewone’ Nederlanders die Engelandvaarders met gevaar voor eigen leven hielpen bij hun tocht naar de vrije wereld. Hun vaak cruciale rol is in publicaties over de Engelandvaart tot nu toe onderbelicht gebleven. ‘Op ons wordt vaak de schijnwerper van de geschiedenis gericht, terwijl zij worden vergeten. Ook ik heb veel aan hen te danken. Zonder helpers was de tocht naar Engeland simpelweg niet mogelijk geweest’, aldus Engelandvaarder Eddy Jonker.

Een must voor wie een van de boeiendste aspecten van de Duitse bezetting van Nederland wil doorgronden. Jos Teunissen

Borre Winckel groeide op in Wassenaar en emigreerde in 1977 naar de Verenigde Staten. Na zijn studie aan Boston University volgde een opleiding bij de Chase Manhattan-bank in Wall Street. Met zijn vrouw Kay Nagel verhuisde hij naar San Juan Capistrano, Californië, waar hun drie kinderen zijn opgegroeid. Winckel is algemeen directeur van de Building Industry Association of San Diego. Zijn belangstelling voor de Engelandvaart tijdens WO2 begon al in zijn kindertijd. Veel van de in dit boek genoemde Engelandvaarders kwamen bij hem thuis over de vloer.

Het boek is te bestellen op amazon.nl.