Johan Bernard (Ben) Ubbink (engelandvaarder)

Geboren op 22 mei 1921 te Doesburg
Vertrokken op 11 juni 1941
Aangekomen op 13 juni 1941

Johan Bernard Ubbink - Verdacht als Duitse spion

Ben Ubbink uit Doesburg (20) wordt na zijn eindexamen HBS luitenant bij de marine. Van oktober 1940 tot maart 1941 vaart hij bij de Nederlandse koopvaardij. Hij verlaat Nederland op 14 maart 1941 en komt via Lissabon op 1 oktober in Engeland aan. Daar wordt hij onder de naam Bernhard Udema door de Britse geheime dienst getraind. Bij de Nederlandse afdeling heet hij Frans van der Halen.

In de nacht van 30 november op 1 december 1942 vertrekken Ubbink en Herman Overes met een bommenwerper naar Nederland. Ze worden bij Leersum gedropt met zes containers en twee radiosets. Het 'ontvangstcomité' bestaat echter uit leden van de Duitse Sicherheitsdienst. De twee mannen zijn slachtoffer van het Englandspiel.

Ubbink en Overes worden in Den Haag door de SD ondervraagd. Daarbij blijkt dat de Duitsers van alles op de hoogte zijn. Op 4 december 1942 wordt Ubbink naar kamp Haaren in Groningen gebracht. Op 31 augustus ontsnapt hij met Engelandvaarder Pieter Dourlein. Ze lopen naar Tilburg, waar een priester hen in contact brengt een voormalige politiechef die in het verzet zit. Via een geheime zender laten ze Engeland weten wat er gebeurd is.

Ubbink en Dourlein gaan vervolgens via Zwitserland naar Spanje en vliegen van Lissabon op 1 februari 1944 naar Engeland. Na aankomst worden zij verhoord en zelfs vastgezet op verdenking van contraspionage.

Als prinses Beatrix op 30 april 1980 als koningin wordt ingehuldigd is Ben Ubbink een van de vier verzetsmensen die optreden als herauten en koningen van wapenen.