Personen S

 

Dirk van Swaay (engelandvaarder)

Geboren op 07 augustus 1921 te Soerabaja, Nederlands-Indië
Overleden op 24 mei 1942 te Noordzee

Dirk van Swaay - Aangespoeld met een strop om zijn nek

De 20-jarige Dik van Swaay studeert aan de Technische Universiteit in Delft. Al gauw na de bezetting van Nederland raakt hij betrokken bij het verzet. Na enige tijd wordt het raadzaam naar Engeland te gaan. In de nacht van 27 september 1941 wil hij met een kano van Katwijk naar Engeland varen, samen met studiegenoot Paul Eckenhausen.

Een vriend van Paul, Harry ter Kuile, helpt hen hierbij. Alle drie zijn geoefende roeiers en lid van de Delftse Studenten Roeivereniging Laga. De zeilkano wordt verborgen in een houten keet onder aan het duin bij een bunker in Katwijk. Op de avond van 27 september 1941 gaan Van Swaay en Eckenhausen op de fiets naar de houten keet. Het was rustig weer, de zee lichtte iets. De start verloopt niet gemakkelijk, omdat ze kort na hun vertrek één van de peddels verspelen.

Als ze bijna in Engeland zijn, draait de wind en drijven ze terug naar Zeeland. Bij Goeree gaan ze aan land. Ze worden gearresteerd en gevangen gezet in vuurtoren De Kaap in Ouddorp. De volgende morgen worden ze afgevoerd naar het bureau van de Sicherheitspolizei aan de Heemraadsingel in Rotterdam. Op een onbewaakt moment kan Van Swaay echter via een luchtkoker ontsnappen.

Met Jan van Blerkom onderneemt hij een tweede poging. Van Blerkom wordt gezocht omdat hij de liquidatie van de verrader Hugo de Man heeft uitgevoerd. Ze vertrekken vanuit Scheveningen en alles lijkt goed te gaan. Er komt echter geen bericht van hun veilige aankomst. Op 24 mei 1942, ruim een half jaar na hun vertrek, spoelt het lijk van Dik van Swaay aan op het strand van Noordwijk, hij heeft een strop om zijn nek. Het lichaam van Jan van Blerkom is nooit gevonden.

Van Swaay is begraven op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk aan Zee.