Personen S

 

Martinus Adolph Cornelis (Tinus) Sutherland (engelandvaarder)

Geboren op 03 oktober 1917 te Breda
Overleden op 06 november 1982 te Eindhoven
Vertrokken op 17 juli 1941
Aangekomen op 01 november 1943

Tinus Sutherland - Gearresteerd en naar Neuengamme

Martinus Adolph Cornelis Sutherland (38) uit Breda is chauffeur/monteur. Hij vertrekt op 17 juli 1941 via zuidelijk Europa naar Engeland om zich in Engeland bij de geallieerden aan te sluiten. Na veel omzwervingen komt hij daar op 1 november 1943 aan. Hij wordt toegewezen aan Bureau Inlichtingen (BI).

Nadat hij bij BI een opleiding tot marconist heeft gevolgd wordt hij op 5 augustus met Karel Mans bij Groot Ammers geparachuteerd. Ze hebben opdracht in Nederland uit te zoeken of er zendapparatuur in Duitse handen is gevallen. Ook moeten zij een nieuwe verzetsgroep oprichten.

Ze nemen contact op met de spionagegroepen Albrecht en Packard en stellen zich op de hoogte van de betrouwbaarheid van diverse agenten en locaties. Terwijl Sutherland een zendpost in een leegstaande fabrieksloods bij Utrecht installeert, gaat Mans naar Groningen om daar een aantal seinposten op te zetten. Die zendgroep krijgt de naam 'Vuurtoren'. Begin oktober worden enkele agenten uit Engeland overgevlogen om die posten te bemannen.

Tijdens zijn radiocontacten met het BI maakt Sutherland gebruik van de codenamen Tini Nieuwenhuizen, Tini, Charles, Lichtschip en De Suut. Tijdens zijn contacten in het veld gebruikt hij de schuilnaam Cornelis A.M. Hooydonk.

Op 11 november 1944 wordt hij in Utrecht door de Sicherheitsdienst gearresteerd. In de gevangenis aan het Wolvenplein wordt hij verhoord. In het voorjaar van 1945 wordt hij via het kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Neuengamme in Duitsland gebracht. Ernstig verzwakt en verwond keert hij medio 1945 naar Nederland terug.

Tinus Sutherland overlijdt op 6 november 1982 in Eindhoven. Hij is onderscheiden met de Bronzen Leeuw en het Kruis van Verdienste.