Personen S

 

Sylvain Susan (engelandvaarder)

Geboren op 30 april 1918 te Amsterdam

Sylvain Susan

Sylvain Susan is op 30 april 1918 in Amsterdam geboren en moet in 1937 in militaire dienst. Hij komt bij de luchtafweer van de artillerie terecht.

Op 9 mei 1940 krijgt hij een telegram waarin hij wordt opgeroepen voor herhaling. Hij meldt zich aan bij Utrecht. De volgende morgen vliegen er Duitsers over de kazerne. Vanaf dat moment tot de capitulatie schiet zijn eenheid 17 Duitse vliegtuigen neer. Susan zet zich in voor het verzet. Hij wordt verraden en door de Gestapo gearresteerd, hoewel ze geen bewijsmateriaal in zijn huis vinden. Na dagenlang verhoor in Amsterdam wordt hij naar Kamp Amersfoort gestuurd. Er zitten dan (nov.1942) ongeveer 3000 gevangenen. Op 16 april 1943, Hitlers verjaardag, worden 100 gevangenen vrijgelaten. Susan mag ook naar huis. Enkele uren later vertrekt hij naar België.

Na een verblijf van zes weken bij een werknemer van de Italiaanse ambassade in Brussel is hij weer aangesterkt. Hij krijgt zijn valse papieren en vertrekt naar Zwitserland. In de trein worden zijn papieren twee keer door de Duitse controle goedgekeurd, maar daarna wordt een groep reizigers door de Franse politie gearresteerd. Ze worden naar de gevangenis in Lons-le-Sounier (tussen Besançon en Genève) gebracht. Gelukkig spreekt Susan goed Frans en kan hij de baas overtuigen om de vijf Hollanders vrij te laten. De celdeur wordt niet afgesloten en 's nachts kunnen ze ontsnappen.

In Zwitserland worden ze in een werkkamp in de buurt van Lausanne ondergebracht. Zodra hij kan, gaat Susan naar Bern om de militair attaché generaal Van Tricht zijn verhaal te vertellen. Na acht weken heeft het verzet zijn verhaal bevestigt, waarna Van Tricht bereid is hen te helpen. Ze krijgen nieuwe papieren en worden naar de grens gebracht. Na een spannende wandeling zijn ze in Frankrijk. Ze gaan naar Lyon, waar hij Sally Noach ontmoet. Deze informeert hem hoe ze verder moeten reizen. Ze nemen de trein naar Pau, kopen wat kaarten en besluiten met z'n vijven de bergen over te gaan, zonder passeur (gids). Na vijf dagen en vier nachten bereiken ze Spanje.

In Pamplona worden ze gearresteerd. Het is inmiddels oktober 1943. Na een warme maaltijd worden ze geschoren. J C Davids, een Nederlandse zakenman in Spanje, zorgt ervoor dat ze vrij worden gelaten en veilig in Madrid aankomen.