Personen S

 

Johan Anton (Jan) Stroeve (engelandvaarder)

Geboren op 02 september 1921 te Semarang, Nederlands-Indië
Vertrokken op 05 mei 1943
Aangekomen op 06 mei 1943

Jan Stroeve - Met de Nooit Volmaakt richting Engeland

Johan Anton Stroeve is op 2 september 1921 in Semarang geboren. Hij is één van de vele Engelandvaarders die met hulp van Anton Schrader en schipper Kees Koole Nederland hebben verlaten.

Zijn groep vertrekt op 5 mei 1943. Deze bestaat uit Jaap Burger, Christiaan de Bakker, Gerard Bruyne, Piet Hendrik de Groot, Christiaan Gutteling, Nieuw-Zeelander Mike Mora, Karel de Munter, Ben Reynders, Willy Weijhenke en Robert Weijhenke. De Nooit Volmaakt van Koole heeft hun bootje naar het haventje van Oud-Beijerland gebracht en de groep is daar ingestapt om de riskante reis te ondernemen. Via het Spui komen ze op het Haringvliet, waar ze beschoten worden maar in de duisternis weten te ontsnappen. Op zee worden ze rond het middaguur door een Engelse patrouilleboot opgepikt en in Harwich afgezet. Na de verhoren ontvangt Jan Stroeve het Bronzen Kruis. Hij wordt toegewezen aan de luchtmacht en wordt vlieger bij de RAF.

Na de oorlog emigreert Stroeve naar New South Wales, Australië. Hij woont enkele jaren in Warringah en later in Macquarie. Hij is getrouwd met Johanna Hendrika, en samen krijgen ze twee zonen, Hans Gustaaf en Robert John.