Personen S

 

Gerard de Stoppelaar (engelandvaarder)

Geboren op 25 april 1916 te Vlaardingen

Gerard de Stoppelaar coördineert het verzet in Nederland

Gerard de Stoppelaar uit Utrecht (24) probeert in 1941 via Frankrijk en Spanje naar Engeland te gaan. In Marseille wordt hij gearresteerd, maar weet te ontsnappen. De Duitsers pakken hem opnieuw, maar zien in zijn slechte gezondheid een reden hem vrij te laten. Terug in Nederland duikt hij onder.

In november 1943 ontsnapt hij via de Zweedse weg naar Engeland. Daar treedt hij in dienst bij het Bureau Bijzondere Opdrachten en wordt hij opgeleid tot geheim agent. Op 21 september 1944 wordt hij bij het Zuid-Hollandse Berkel samen met de geheim agenten Hoogerwerff, Cieremans en Peters gedropt. Hij brengt het tot de rang van majoor bij de Britse inlichtingendienst en tot kapitein bij het Special Service Corps van het Nederlandse leger. In die functies coördineert hij het verzet in Nederland en leidt hij agenten op voor werk in bezet gebied.

In 1946 emigreert hij naar de Verenigde Staten. Daar verongelukt hij in mei 1989 op 73-jarige leeftijd: tijdens het uitlaten van zijn hond wordt hij door een trein overreden.

Gerard de Stoppelaar is onderscheiden met de King George Medal, de Bronzen Leeuw en het Kruis van Verdienste.