Personen S

 

Peter Canies (Peter) van Stokkum (engelandvaarder)

Geboren op 04 februari 1920 te Rotterdam
Overleden op 09 april 1945 te Buchenwald-Dora

Peter van Stokkum - In Parijs verraden

Peter Canies van Stokkum (22) woont met zijn ouders en 12 broers en zussen aan de Stationsweg in Rotterdam. Hun huis wordt tijdens het bombardement op 14 mei 1940 verwoest.

Acht maanden eerder is Peter met 108 cadetten toegelaten tot de Koninklijke Militaire Academie in Breda, hij volgt er een officiersopleiding. Na het binnenvallen van het Duitse leger wordt de KMA gesloten. Peter begint een studie civiel ingenieur aan de technische Hogeschool Delft. Na het behalen van zijn propaedeuse wil hij op 5 januari 1942 via Frankrijk en Spanje naar Engeland gaan, maar net voor dat hij de Pyreneeën overgaat wordt hij op 15 mei gearresteerd en in een Fort opgesloten.

Op 29 augustus wordt hij vrijgelaten, later blijkt dat een pro-Duits familielid daarvoor heeft gezorgd. Hij gaat weer studeren.

In maart 1943 weigert hij de loyaliteitsverklaring te tekenen. Verder studeren kan nu niet meer. Hij probeert weer naar Spanje gedaan, maar moet in Boulogne onderduiken. In het najaar doet hij met zijn broer Norbert een derde poging. Ze worden door een NSB'er verraden en in een hotel in Parijs gearresteerd. Eerst worden ze naar de gevangenis in Fresnes gebracht, dan naar Compiègne. Ze vluchten, worden weer opgepakt en op 16 december komen ze in Buchenwald terecht. Daar moet Peter in de hardsteengroeven werken en Norbert in een fabriek waar V-1 raketten worden gemaakt, later wordt hij verpleger in de ziekenboeg.

Peter heeft enkele brieven naar huis gestuurd. Hieruit blijkt dat hij begin 1945 in het concentratiekamp Rottle Berode werkt in een ondergrondse fabriek. Aangenomen wordt dat hij op 9 mei is overleden.

Norbert is tijdens een treintransport op 30 januari 1945 overleden, waarschijnlijk aan typhus.