Personen S

 

Johan Paul (Hans) van der Stok (engelandvaarder)

Geboren op 21 maart 1919 te Balikpapan, Nederlands-Indië
Overleden op 11 april 1945 te Kdo. Gusen, Oostenrijk

Hans van der Stok - Gedropt boven de Wieringermeer

Johan Paul van der Stok (24) is een broer van verzetsman Felix van der Stok en Engelandvaarder/oorlogsvlieger Bram van der Stok. Hans is via de 'route Zwaantje' van Delfzijl via Zweden naar Engeland gegaan met een bericht dat hij van Henk Deinum heeft meegekregen voor de Nederlandse regering. In Engeland krijgt Hans bij Bureau Inlichtingen een opleiding tot marconist.

In de nacht van 19 op 20 september 1943 wordt Hans samen met de agent Otto Martin Wiedemann in de omgeving van Middenmeer boven de Wieringermeerpolder gedropt. Hij zoekt onderdak bij zijn broer Felix aan de Prinsengracht in Amsterdam. Vanuit diverse adressen in Amsterdam verzorgt hij voor de verzetsgroep Ordedienst (OD) het radiocontact met Bureau Inlichtingen en de Nederlandse regering in Londen. Daarnaast werkt hij als radiotelegrafist/codist en microfilmfotograaf voor de zendgroep Barbara en verleent hij steun aan de verzetsgroep Packard.

Via Chris Tonnet, de contactpersoon van de Ordedienst, krijgt Hans een werkruimte in een huis in de Courbetstraat in Amsterdam. Daar ontwikkelt hij zijn fotomateriaal. De geheim agent Bram Grisnigt werkt op dat adres met hem samen.

Op 2 februari 1944 worden Bram, Hans en Felix door de Sicherheitsdienst gearresteerd. Hans wordt naar het concentratiekamp Mauthausen gebracht. Daar overlijdt hij op 11 april 1945.

Hans van der Stok is postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.