Personen S

 

Francis Steinmetz (engelandvaarder)

Geboren op 20 september 1914 te Batavia, Nederlands-IndiŽ
Overleden op 02 januari 2006 te Maastricht
Aangekomen op 07 december 1941

Francis Steinmetz - Ontsnapt uit Colditz

Francis Steinmetz (25) dient bij de marine op een onderzeeboot in Nederlands-IndiŽ. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 is hij gelegerd in Amsterdam, waar hij krijgsgevangen gemaakt wordt. Hij behoort tot de 68 officieren die weigeren de erewoordverklaring te ondertekenen waarin staat dat zij zullen afzien van handelingen tegen de Duitsers. Hij wordt gevangen gezet en na twee succesvolle ontsnappingen 'deutschfeindlich' verklaard en overgebracht naar het krijgsgevangenenkamp Colditz.

Samen met luitenant ter zee Hans Larive slaagt hij er in augustus 1941 in op spectaculaire wijze uit Colditz te ontsnappen: Britse soldaten spelen een rugbywedstrijd en vormen een scrum. De twee Nederlandse officieren kruipen daaronder in een gat in de grond, waar zij zich uren verborgen houden. Zij weten daarna het kamp te ontvluchten. De volgende dag bereiken zij bij Gottmadingen de Zwitserse grens.

Via Zwitserland en Spanje arriveren Larive en Steinmetz op 4 november in Gibraltar. Zij varen vervolgens aan boord van de onderzeeboot Hr. Ms. O21 naar Londen, waar ze op 7 december 1941 arriveren. Op 2 september 1942 ontvangen zij het Bronzen Kruis.

In Engeland wordt Francis ingezet op torpedoboten. Hij vecht onder andere in de wateren bij AustraliŽ en keert in 1946 in Nederland terug. Daar is hij drie jaar lang adjudant van prins Bernhard. Daarna is hij tot 1960 kapitein van een aantal mijnenjagers.

Op 2 september 1942 ontvangt hij het Bronzen Kruis. Hij overlijdt in Maastricht op 2 januari 2006.