Geboren op 12 maart 1917 te Apeldoorn
Overleden op 05 juni 1942 te Het Kanaal
Govert Steen - Zeemansgraf in het Kanaal
In 1937 doet Govert Steen eindexamen HBS in Apeldoorn. In zijn examenjaar haalde hij ook nog twee zweefvliegbrevetten. Na zijn examen volgt hij de opleiding tot jachtvlieger in Soesterberg. Vervolgens wordt hij gelegerd op het vliegveld Ypenburg bij Den Haag. Tijdens luchtgevechten op 10 mei 1940 schiet Govert twee Duitse toestellen neer. Als zijn munitie en brandstof op zijn, zet hij zijn Fokker aan de grond op het strand bij Scheveningen en keert met de tram terug naar Ypenburg.
Na de capitulatie wil hij naar Engeland om verder te vechten. Een paar pogingen mislukken, maar in april 1941 neemt hij een baan aan bij Fokker in Amsterdam en raakt betrokken bij een gewaagd ontsnappingsplan met drie aspirant-Engelandvaarders. In de Minervahaven ligt een Duits watervliegtuig afgemeerd. In de nacht van 5 op 6 mei lukt het de vier mannen onder de ogen van de Duitsers aan boord te komen. Govert heeft nog nooit in een watervliegtuig gevlogen, maar hij slaagt erin op te stijgen en naar Engeland te koersen. Bij de Engelse kust worden ze beschoten, omdat het vliegtuig een hakenkruis voert. Na de landing zwaaien de Nederlanders met vlaggen en lappen en weten duidelijk te maken dat ze bondgenoten zijn.
Govert meldt zich bij de RAF en wordt in januari 1942 ingedeeld bij een gevechtssquadron. Hij maakt 79 gevechtsvluchten en is vaak betrokken bij luchtgevechten. Govert weet dat hij een grote kans heeft om te sneuvelen, toch gaat hij door. Dat gaat goed tot 5 juni 1942. Die dag krijgt zijn Spitfire ten noorden van Le Havre een voltreffer. Hij ziet geen kans zijn parachute te gebruiken en stort neer, waarschijnlijk in zee. Zijn lichaam is nooit gevonden.
Pas op 12 december 1942 ontvangen zijn ouders via het Rode Kruis bericht dat hun zoon wordt vermist. Vader Steen schrijft in zijn dagboek: 'Hoogstwaarschijnlijk is onze dappere, lieve jongste zoon gevallen in den strijd voor de bevrijding van zijn vaderland. God hebbe zijn ziel en geve ons sterkte bij deze zo smartelijke tijding.'
Govert werd 25 jaar.
| |