Personen S

 

Willem Spaans (engelandvaarder)

Geboren op 29 augustus 1922 te Scheveningen
Vertrokken op 29 augustus 1942
Aangekomen op 31 augustus 1942

Willem Spaans - De KW110 gekaapt

De 17-jarige Willem Spaans werkt als matroos in de haven van Scheveningen. In augustus 1942 wordt hij door stuurman Jacob de Mos gevraagd mee te varen op de KW110. De Mos is door schipper Piet Grootveld benaderd om de leiding te geven aan de haringvangst met dit schip. De Mos had zijn bedenkingen, doordat Grootveld had verteld dat hij overal mag vissen en er een marconist meegaat. Voor hem is duidelijk dat de logger KW110 'Gijsbert Karel van Hogendorp' een Duits spionageschip is, compleet uitgerust met zend-, ontvangst- en peilapparatuur. De Mos stelt als voorwaarde dat hij zelf de bemanning mag samenstellen. Grootveld stemt daarin toe.

Op 29 augustus 1942 vaart de KW110 de haven van IJmuiden uit, langs het afweergeschut aan beide zijden van de havenmond en de Schnellbooten aan het eind van de binnenhaven. De bemanning bestaat naast De Mos en Spaans uit Jacob Harteveld, Jan Klein, Willem Bron, Arie de Mos, Jan Roest, Jacob de Roode, Mink Verbaan en Nico van der Zwan.

Op zee wordt Grootveld naar beneden geroepen omdat een bemanningslid ziek zou zijn. Onderdeks wordt hij overmeesterd. Marconist Dijkstra ondergaat hetzelfde lot, waarna de KW110 koers kan zetten naar Engeland. Op 1 september wordt het schip door een bewapende Engelse trawler naar de haven van Scarborough gebracht. De bemanning wordt in Holland House in Londen ondergebracht en later op de Patriotic School verhoord. Grootveld en Dijkstra worden gedetineerd. In oktober wordt de bemanning door de koningin op Stubbings House ontvangen.

Het is niet bekend wat Wim Spaans na aankomst in Engeland ging doen.