Personen S

 

Jacob (Jaap) Snip (engelandvaarder)

Geboren op 29 oktober 1920 te Heerhugowaard
Overleden op 30 november 2012 te Schoorl

Jacob Snip - De boot is lek

Jaap Snip uit Heerhugowaard (20) is huisbode en wil samen met zijn broer Wim en kappersbediende Jo Kuipers uit Koedijk naar Engeland. Na weken van voorbereiding is het in augustus 1941 zo ver. Ze verbergen een zeewaardige sloep (met verhoogde boorden) bij Camperduin. De boot ligt op een frama waaronder brede stalen wielen zitten. Voor geluidloos vervoer worden oude fietsbanden om de wielen aangebracht en van een boomstam wordt provisorisch een mast gemaakt. Dorpssmid Fons Leijsen in Schoorl heeft een roer geconstrueerd. De mannen kopen een zakkompas, zes riemen en een zeil. Ook is proviand, waaronder een goed afgesloten bus met hardgekookte eieren. Het wachten is op goed weer en aflopend tij.

Bij het te water laten van de boot gaat het mis: de sloep slaat stuk op de basaltblokken onder water en begint flink te lekken. Ze besluiten terug te keren, maar tot overmaat van ramp wordt een van de roeispanen door de stroom meegevoerd. Er staat veel water in de sloep. Uitgeput bereiken ze de wal.

Kort daarop worden de mannen aangehouden door twee Duitse soldaten. Ze ontsnappen aan arrestatie door hen wijs te maken dat ze van de Luchtbescherming zijn en dus het volste recht hebben om daar rond te struinen. Later horen ze dat de sloep is ontdekt, inclusief de restanten van drijfnat brood in zakjes met opdruk van de bakker in Schoorl.

Na hun mislukte poging hebben Jaap en Wim Snip met hun organisatie Seedless anderen geholpen bij hun overtocht naar Engeland. Later in de oorlog zijn ze gedwongen onder te duiken.

Jaap Snip is onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.