Personen S

 

Jacob (Jaap) Snijders (engelandvaarder)

Geboren op 07 januari 1916 te Den Haag
Overleden op 11 oktober 2002 te Emmen
Vertrokken op 08 oktober 1943
Aangekomen op 09 oktober 1943

Jaap Snijders - Op zee opgepikt

Reserve-officier Jacob Snijders (27) uit Den Haag vertrekt op op 8 oktober 1943 richting Engeland in een bootje dat door Anton Schrader is geregeld. De groep bestaat verder uit Machiel van Arenthals, Rein Bangma, Tobs Biallosterski, Jan de Bloois, Jules Goossens, Jaap van Grondelle, Johannes Cornelis Jansen, Folkert de Koning, Philip 'Bob' Kruis en Anton Schrader.

Hun vluchtbootje wordt verstopt in het ruim van de Nooit Volmaakt, die door schipper Koole via de Schie, de Nieuwe Maas en het Spui naar het Haringvliet wordt gebracht. Daar gaan de Engelandvaarders aan boord van hun bootje. Het is rustig weer, windkracht 2 en afgaand tij. Midden op zee stopt de motor. Ze dobberen wat hulpeloos rond totdat een Engels oorlogsschip, de HMS Campbell, hen ophaalt. Ze worden in Harwich aan wal gebracht en hebben de laatste succesvolle oversteek van 1943 gemaakt.

Nadat ze allen op de Patriotic School door de Engelse en Nederlandse inlichtingendiensten zijn ondervraagd, wordt de groep door de koningin uitgenodigd. Allen krijgen het Bronzen Kruis. Snijders wordt toegewezen aan de Koninklijke Marine.

Jaap Snijers overlijdt op 11 oktober 2002 in Emmen.