Personen S

 

Frits Snapper (engelandvaarder)

Geboren op 29 september 1912 te Amsterdam
Overleden op 11 november 2007 te Den Haag

Frits Snapper - Gestrand bij Italiaanse partizanen

Reserve-kapitein der infanterie Frits Snapper (28) uit Den Haag maakt na de capitulatie van het Nederlandse leger in 1940 plannen om naar Engeland te gaan om van daaruit met de geallieerden de strijd tegen nazi-Duitsland voort te zetten.

Hij slaagt erin Zwitserland te bereiken. Daar wordt hij gedurende enkele maanden vastgehouden in het werkkamp Cossonay, waar veel Engelandvaarders uit Nederland verblijven. Na zijn vrijlating besluit hij via ItaliŽ op weg te gaan naar Engeland. In ItaliŽ wordt hij echter gearresteerd en gevangen gezet. Uiteindelijk belandt hij in mei 1943 in het kasteel van Montechiarugolo, dat dienst doet als gevangenis en waar ook veel Britten en Amerikanen zijn geÔnterneerd.

Nadat de Italiaanse dictator Mussolini op 25 juli 1943 door Badoglio is opgevolgd en ItaliŽ op 8 september 1943 is gecapituleerd, ontstaat chaos in het kasteel. De meeste gevangenen slagen erin te ontsnappen. Snapper en Franken worden een dag later weer opgepakt, naar een beter bewaakte kazerne in Reggio gebracht en later naar een kamp in Bagnolo in Piano. Maar ook nu weten ze te ontsnappen.

Snapper sluit zich tot het einde van de oorlog aan bij Italiaanse partizanen. Hij wordt officier in de orde Oranje Nassau, ridder in the Most Excellent Order of the British Empire en drager van het Distintivo díOnore Instituto per i Patrioti Volontari della Liberta.