Personen S

 

Cornelis Johannes Henricus (Cees) Sleegers (engelandvaarder)

Geboren op 13 mei 1919 te Veldhoven
Overleden op 06 september 1965 te Turnhout, België

Cees Sleegers - Vier schoten in de buik

Cornelis Johannes Henricus Sleegers (21) uit Veldhoven is advertentie-illustrator, maar vervult in 1940 zijn militaire dienstplicht bij de infanterie. Tijdens de inval van het Duitse leger in Nederland neemt hij deel aan de gevechten in de Maasvallei bij Grubbenvorst. Hier presteert hij het om een groep van ongeveer vierhonderd Duitsers in zijn eentje zes uur lang tegen te houden als zij proberen de Maas over te steken. Bij deze actie loopt hij vier schoten in de buik op, waardoor hij zes maanden in het hospitaal moet blijven.

Daarna sluit hij zich aan bij het verzet en brengt hij in Nederland neergeschoten Britse piloten in veiligheid. Later probeert hij naar Engeland te gaan via de route naar zuid-Europa. Bij Nancy wordt hij gearresteerd. Terug in Venlo doet hij zich voor als krankzinnige, waarna hij wordt vrijgelaten.

In 1944 sluit hij zich aan bij de verzetsgroep Ordedienst. Hij blijft beroepsmilitair tot 1 oktober 1954. Hij overlijdt op 6 september 1965 aan de gevolgen van een auto-ongeluk bij Turnhout.

Cees Sleegers is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde en het Oorlogsherinneringskruis.