Personen S

 

Johannes Cornelis Arnoldus (John) Siliacus (engelandvaarder)

Geboren op 05 augustus 1916 te
Overleden op 09 september 2003 te

Johannes Cornelis Arnoldus Siliacus is op 5 augustus 1916 geboren. Hij wordt adelborst en dient in mei 1940 als marine-officier op de Hr. Ms. van Galen op de Nieuwe Waterweg. Samen met Ltz Henk Bouvy en Joop van der Meij wil hij naar Engeland te gaan.

Ze kopen een boot van 6.45 meter lang, met ingebouwde motor en een extra buitenboordmotor. Bouvy zorgt ervoor dat de motoren goed werken, Van der Meij gaat met Siliacus op zoek naar een geschikte plaats voor de afvaart. Om de kosten te dekken werden nog vier mannen meegevraagd, Jelke Bosch, Hendrik Cohen, Rudolph Cort van der Linden (gestuurd door de Ordedienst) en Johannes Evert van der Slikke.

Op 20 september 1942 is het goed weer. Er is geen maan en er is oostelijke wind. Ze vertrekken vanuit de westpunt van Wieringen, waar ze de boot van de dijk kunnen laten glijden naar het Amsteldiep. De motor werkt en alles lijkt goed te gaan. Bij fort Harssens bij Den Helder loopt de boot even vast, maar dat is gauw verholpen. Van der Meij is stuurman, er wordt richting Great Yarmouth gevaren, totdat de motor vastloopt. De buitenboordkoeling blijkt niet te werken. Op zee werden ze opgepikt door een Duitse mijnenveger, die hen naar Hoek van Holland brengt. Na een kort verhoor worden ze naar het Oranjehotel, de stafgevangenis in Scheveningen, gebracht voor verder verhoor. In Utrecht orden ze veroordeeld tot vier jaar tuchthuis.

In 1961 neemt hij deel aan een campagne op Nieuw-Guinea. In 1965 wordt hij commandant van het marine opleidingskamp in Hilversum. Hij is in 1967 met pensioen gegaan.

Tijdens zijn reizen maakt hij foto's en aquarellen van marineschepen. Enkele zijn te zien in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.