Personen S

 

Johannes Pieter (Hans) Schuiling (engelandvaarder)

Geboren op 22 april 1923 te Kota Mobagoe Nederlands-Indië
Overleden op 17 maart 2005 te Epe

Hans Schuiling - In zes uur roeien naar Zweden

Johannes Pieter Schuiling (21), matroos op het SS Dessau, heeft al in december 1942 in het noorden van Noorwegen vergeefs geprobeerd te deserteren. Hij wil vervolgens via Finland of Moermansk een tweede poging doen, maar wordt enkele kilometers buiten Kirkeness door een Duitse patrouille aangehouden. Hij wordt enkele dagen gevangen gezet, maar de Duitsers geloven zijn verhaal dat hij 'Weihnachten' wilde vieren bij een Noorse familie en brengen hem terug naar zijn schip. Maar wel onder de voorwaarde dat hij 'licht arrest' zal krijgen.

In september 1943 doet Schuiling, inmiddels derde stuurman op het MS Tombillon, een nieuwe poging. Samen met twee andere bemanningsleden (Tinus vet en Bob Rodenburg) verlaat hij het schip ten noorden van Kopenhagen. In een reddingssloep roeit het drietal in zes uur over de Sont naar Zweden.

In afwachting van zijn passage per vliegtuig naar Engeland moet Schuiling hout hakken in de Zweedse bossen. Omdat hem dit veel te lang duurt, zint hij op alternatieve methodes om naar Engeland te komen. In december 1943 probeert hij samen met drie lotgenoten in de havenstad Göteborg als verstekeling aan boord te komen van een Zweeds vrachtschip dat Canada als bestemming heeft. Ze worden echter door de Zweedse politie ontdekt, na een wilde achtervolging ingerekend en opnieuw als houthakkers te werk gesteld.

Uiteindelijk arriveert Schuiling op 25 februari 1944 in Engeland. Hij gaat aan de slag bij de Koninklijke Marine, waar hij het brengt tot kapitein-luitenant ter zee.

Hans Schuiling overlijdt op 17 maart 2005 in Epe.