Personen S

 

Willem Jan Hubertus (Wim) Schreinemachers (engelandvaarder)

Geboren op 06 januari 1910 te Java, Nederlandsch-Indië
Overleden op 00 1987 te

Wim Schreinemachers - 'Meester Cornelis' legt radiocontact

Willem Jan Hubertus Schreinemachers (33) werkt als assistent bedrijfsleider bij Philips en woont in de Guido Gezellestraat 35 in Eindhoven. Hij slaagt erin Engeland te bereiken. Daar wordt hij opgeleid tot geheim agent bij Bureau Inlichtingen (BI).

In de nacht van 8 op 9 oktober 1943 wordt hij met Jos van Alebeek en een container apparatuur in de buurt van Malden boven Gelderland geparachuteerd. Het is volle maan en juist die nacht hebben Duitse legereenheden de omgeving van Malden uitgekozen voor een gecombineerde oefening met cavalerie- en infanterie-eenheden. Schreinemachers komt aan de rand van een weiland veilig op de grond terecht, Van Alebeek landt aan de rand van de bebouwde kom en blijft met zijn parachute aan het dak van een huis hangen. Hij kan zich losmaken en vluchten. De container met apparatuur en het zendplan vallen in handen van de Duitsers. De Duitse militairen ondernemen niets, mogelijk denken zij dat het bij hun oefening hoort.

Schreinemachers gaat meteen naar Eindhoven, waar hij zich in verbinding stelt met Theo Tromp, de leider van de verzetsgroep Harry. Hij verzamelt militaire en economische inlichtingen en werkt samen met de verzetsgroepen Geheime Dienst Nederland, de Ordedienst en de Raad van verzet. Zodra begin november 1944 agent Marinus Verhage, een radiotelegrafist en microfilmfotograaf van de zendgroep Barbara, zich in Eindhoven vestigt voorziet hij Schreinemachers van een nieuwe apparatuur. Vanaf dat moment verzorgen Schreinemachers en Verhage ten behoeve van de groep Harry en de Geheime Dienst Nederland het radiocontact met BI en de Nederlandse regering in Londen.

De codenaam die Wim Schreinemachers tijdens de contacten met de Groep Harry en de Geheime Dienst Nederland gebruikt is 'Meester Cornelis'. Tijdens de radiocontacten met BI maakt hij gebruik van de codenamen Rudi, Lewis, Leatherhead en Wim. Tijdens zijn contacten in het veld gebruikt hij de schuilnamen Hein Roessing en Jan A. Scheltema.

Op 5 september 1944 beëindigt Schreinemachers zijn opdracht en keert hij via Spanje naar het BI in Londen terug. Hij is onderscheiden met de Bronzen Leeuw en het Military Cross.