Personen S

 

Wiecher Bote (Wiek) Schrage (engelandvaarder)

Wiek Schrage - Omgekomen op de Noordzee

Wiecher Bote Schrage uit Brielle (22) is dienstplichtig militair en wordt op 13 mei 1940 met andere militairen in Hoek van Holland opgehaald door een Engels korvet. Op dezelfde dag vertrekken de koningin, haar ministers, Britste diplomaten en enkele industriëlen - onder wie Anton Philips en zijn schoonzoon Frans Otten - uit Hoek van Holland.
In Engeland krijgt Wiek bij MI6 een opleiding tot geheim agent. In de nacht van 13 op 14 juni 1941 worden hij en adelborst Hans Zomer boven Vledder in Drente geparachuteerd. Schrage werkt onder de naam Kees Visser aan de uitbreiding van een spionageorganisatie en duikt onder bij de heer Boom in Bilthoven, in Amersfoort bij Daan Mulock Houwer, die in de directeurswoning bij instituut Zandbergen woont, en Cees Sisselaar, oud KNIL-kapitein.

Na de arrestatie van Zomer heeft Schrage geen zendcontact meer; hij besluit terug te gaan naar Engeland. Op 13 november 1941 vertrekt hij samen met Cor Sporre vanaf de Hondsbossche Zeewering. Niemand heeft ooit meer van hen gehoord. Naar men aanneemt, zijn beiden omgekomen op de Noordzee.