Personen S

 

Piet Schoorl (engelandvaarder)

Geboren op 02 maart 1920 te

Piet Schoorl - Bij de monding van de Theems

De Haagse student Piet Schoorl is bevriend met Henk Evenaar en Bastiaan Baggerman van Houweninge. In het ouderlijk huis van Henk Evenaar in Den Haag zijn Duitse officieren ingekwartierd. Ze bewonderen de zeilboot die Henk, bouwkundige, en Bastiaan in de tuin bouwen. Ze geven de jongelui zelfs adviezen. Bastiaan is leerling-werktuigbouwkundige en zorgt voor de buitenboordmotor, het draagstel van de boot (nodig om de boot over het strand te trekken) en andere technische snufjes.

In september 1941 is het zo ver. Ze willen vertrekken vanaf het Scheveningse strand en voor het transport van de boot naar het strand gebruik maken van een vrachtauto. De afgelopen maanden hebben ze veel militaire informatie verzameld, waaronder tekeningen Duitse stellingen langs de kust en van vliegvelden en andere doelen die door de RAF gebombardeerd kunnen worden. Al deze informatie gaat mee in de boot.

Aanvankelijk verloopt de oversteek voorspoedig. Maar in het zicht van de monding van de Theems begeeft de buitenboordmotor het. Door de sterk wind kunnen ze het zeil slechts met moeite hijsen. Als de wind aanwakkert tot storm is er geen houden meer aan en worden ze hulpeloos teruggeblazen naar het vasteland. Bij Zeebrugge komen ze aan land en worden aangehouden.

Henk Evenaar wordt na een kort proces tot de dood veroordeeld, maar zijn straf wordt met hulp van een Duitse advocaat omgezet in levenslang. De drie mannen komen uiteindelijk terecht in het kamp Siegburg bij Bonn. Bastiaan overlijdt daar in het hospitaal na een kortstondige ziekte. Henk wordt te werk gesteld in een meubelmakerij die is gevestigd in een tuchthuis bij Keulen. Bij een bombardement van de RAF verleent hij hulp aan Duitse vrouwen en kinderen. Op hun voorspraak krijgt hij strafvermindering. Na 3,5 gevangenschap mag hij naar huis.

Piet Schoorl overleeft enkele beruchte concentratiekampen. Kort na de bevrijding verhuist hij naar Engeland.