Personen S

 

Ignaz Adrianus Maria (Ignaz) Schmutzer (engelandvaarder)

Geboren op 08 oktober 1920 te Batavia, Nederlands-IndiŽ
Vertrokken op 00 oktober 1943
Aangekomen op 06 januari 1945

Ignaz Schmutzer zorgt voor speciale passen

Ignaz Adrianus Maria Schmutzer is op 8 oktober 1920 in Batavia geboren. Hij gaat naar Nederland om te studeren en wordt met veel andere studenten door de Duitsers opgepakt, in Kamp Ommen opgesloten en later in Berlijn te werk gesteld. Daar ontpopt hij zich tot leider van een ontsnappingsorganisatie.

Om te ontsnappen en vervolgens naar Nederland terug te reizen, heeft men een persoonsbewijs en een reisvergunning nodig. Ignaz, een van de drie zonen van de Weense prof. dr. Jozef Ignaz Julius Maria Schmutzer (1882-1946), neemt contact op met de Nederlandse afdeling van het Zweedse gezantschap te Berlijn (Zweden nam in Berlijn de officiŽle Nederlandse belangen waar). Die afdeling wordt geleid door A. Millenaar, voorheen kanselier van het Nederlands gezantschap. Millenaar regelt zogenaamde Schutzpasse (passen die door de 'beschermende mogendheid' zijn afgegeven. Schmutzer kan dergelijke passen aan potentiŽle vluchtelingen geven.

Van Nederlandse studenten die in bepaalde bedrijven werken, krijgt Schmutzer blanco briefpapier van die bedrijven; daar worden fictieve opdrachten op getypt en met die papieren kunnen studenten naar de grensstreek reizen. Daar worden ze door 'passeurs' over de grens gebracht.

Voordat Schmutzer in augustus 1943 via Nederland naar Spanje gaat, draagt hij de leiding van de ontsnappingsorganisatie aan anderen over. Op 6 januari 1945 bereikt hij Engeland. Een week later heeft hij een baan op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onderscheiding: Kruis van Verdienste, 1948