Personen S

 

Piet Henri André (Piet) Schmidt Crans (engelandvaarder)

Geboren op 28 mei 1923 te Den Haag
Overleden op 04 april 2005 te Soest

Piet Henri André Schmidt Crans - Doodziek terug naar Nederland

Tijdens de inval van de Duitsers is Piet Schmidt (17) gestationeerd op vliegveld De Kooy, waar hij militair materieel verzorgt. In 1943 vertrekt hij naar Spanje, om vandaar door te gaan naar Engeland.

Hij komt echter niet verder dan Miramas. Vlakbij het vliegveld van Marseille is een barak waarvan hij in Parijs het adres had opgekregen. De barak was eigenlijk voor Franse arbeiders die op het vliegveld werkten, maar tijdens de oorlog wordt de barak gebruikt door een Nederlandse aannemer die voor de Duitsers werkt, maar Nederlanders op weg helpt naar Spanje. Daar kan hij overnachten.

Na het drinken van water krijgt hij echter colitis. Hij wordt doodziek en dreigt te overlijden. Op 21 oktober 1943 komen de 18-jarige Boy Thomann en Wim Salverda bij de barak aan. Ze roepen voor Piet de hulp in van een Franse dokter. Die kan echter niets doen en adviseert de zieke Piet naar Nederland terug te keren. Thomann en Salverda nemen hem per trein via Marseille, Parijs, Brussel en Roosendaal mee naar Nederland. Salverda wordt bij de Franse grens opgepakt, maar slaagt erin te ontsnappen.

Schmidt Crans wordt bij zijn moeder in Den Haag afgeleverd en geneest na enkele maanden. Hij gaat in het verzet bij de Knokploeg Rotterdam.

Na de oorlog beschrijft hij zijn ervaringen in Tussen eskadron en squadron - beknopte autobiografie van een oorlogsvrijwilliger.