Personen S

 

Klaas Hendrik (Klaas) Schilp (engelandvaarder)

Geboren op 31 maart 1900 te Amsterdam
Vertrokken op 17 september 1941
Aangekomen op 20 september 1941

Klaas Schilp - Op zee opgepikt

Klaas Hendrik Schilp (41) uit Amsterdam vertrekt op 17 september 1941 met Herman Broekman, Jan Emmer, Ted de Jong, J.R. Morré en Rudolph Sanders in een bootje vanuit Callantsoog richting Engeland. Schilp heeft voor het bootje gezorgd en Jan Emmer, door de Duitsers tewerkgesteld als chauffeur, beschikt over een vrachtwagen. Hij stelt deze beschikbaar op voorwaarde dat hij mee mag naar Engeland.

Op de Overtoom korten ze het bootje een halve meter in, zodat het in de vrachtwagen past, en verstoppen het daarna in een schuur bij de boerderij 'Oranje Vrijstaat' van Cor en Trijntje de Jong (geen familie van Ted).

De eerste poging mislukt omdat de kar, waarop het bootje vervoerd wordt, een lekke band krijgt. Op 17 september 1941 gaat niet veel mis. Een groep achterblijvers helpt met het vervoer, anderen geven in De Groote Villa, waar de Ortskommandantur is gevestigd, een verjaardagsfeestje om de Duitsers af te leiden. Ze vertrekken rond 22:00 uur. Het lukt hen door de branding te komen, ondanks dat het onderstel van de boot niet los komt. Als de benzine op is, wordt er geroeid.

Na enkele uren komen ze een Noorse vissersboot tegen. Het blijkt dat de Noren al 11 dagen onderweg zijn. Ze hebben geen water meer, er is al iemand overleden en er is een gewonde. De Hollanders geven hen water en gaan verder. Een paar uren later komen ze twee Britse mijnenvegers tegen. Ze gaan daar aan boord en vervolgens worden de Noren opgehaald.

De Hollanders worden door de koningin ontvangen, ze hebben een Edammer kaas voor haar meegenomen.
Allen krijgen het Bronzen Kruis.