Personen S

 

Eric Schiff (engelandvaarder)

Geboren op 02 december 1921 te Voorburg
Overleden op 08 januari 1989 te
Aangekomen op 16 maart 1944

Eric Schiff

Op 5 november 1943 verlaten Eric Schiff, Jan Bosma, Cockie van Rossum, Piet Schrikker, Hans Weygers en Govert van den Bosch diens ouderlijk huis aan de Van Soutelandelaan 147 in Den Haag. Ze gaan met de trein (eerste klas!) naar Breda en slapen in Hotel Oranje. Dan fietsen ze naar Baarle-Nassau, waar ze 's middags om 2 uur hun gids ontmoeten. In een uur lopen ze met hem de grens met België over naar Weel. Daar nemen ze de bus naar Turnhout en de laatste tram naar Antwerpen. In Brussel logeren ze enkele dagen bij Lotte Chabot.

Als hun nieuwe valse papieren klaar zijn, nemen ze de trein naar Frankrijk. Tijdens de grensovergang zitten ze in de restauratiewagon, waar ze met rust worden gelaten. In Parijs duiken ze een week onder bij mej. Ockhuizen (‘Ockie’), totdat ze eind november naar het Gare de Lyon gaan om de trein naar Toulouse te nemen.

De tocht over de Pyreneeën valt niet mee. In een groep van 13 Nederlanders en 11 Fransen bereiken ze op 28 november een berghut, waar ze overnachten. Ze kunnen er geen vuurtje stoken want er is geen schoorsteen. Leo Auping, Harry Bambergen, Bart van Hasselt, Hugo Klein, Teddie van Leer, Hugo van Perlstein, Carel van Rossum en Theo Valck Lucassen zijn ook leden van de groep. Ook Pieter Dourlein en Ben Ubbink, die op 29 augustus uit Kamp Haaren zijn ontsnapt, behoren ertoe.

De volgende ochtend gaan ze om half 7 weer op weg. Op 1 december komen ze in Spanje aan. Eindelijk even zon en een behoorlijke maaltijd! Maar ook een stel carabinieri die de groep verder begeleidt. Voor de zekerheid verstopt Eric zijn ring en gouden horloge. Hun tocht eindigt bij de gevangenis van Lerida. Ze worden kaalgeschoren. Op 24 december wordt Eric vrijgelaten en in hotel Fonda de Agramunt ondergebracht en op 6 februari mag hij per trein naar Barcelona. Ze krijgen van de consul een lunch in Hotel Mediteraneo en reizen dan door naar Madrid. Daar worden ze ondergebracht in Hotel Internacionàl. Op 26 februari komt hij via Portugal in Gibraltar aan. Schiff wordt vlieger bij de landmacht, maar heeft geen operationele vluchten gemaakt.

Eric Schiff is onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.