Personen S

 

Cornelius Eduardus (Kees) Schelfhout (engelandvaarder)

Cornelius Eduardus ('Kees') Schelfhout - Door de Duitsers opgewacht

Kees Schelfhout uit het Zeeuwse St. Jansteen (21) probeert op 28 juli 1940 samen met zijn de broers Ton en Jan ten Holder en Theo Colsen naar Engeland te gaan. Ze gaan in Wissenkerken (Noord-Beveland) in een kleine boot de zee op, koers zuid-west. De tocht verloopt voorspoedig, maar niet ver van de Engelse kust begint de motor te haperen. Door de wind en de stroming worden ze in oostelijke richting teruggedreven. Op de Franse kust staan de Duitsers de vier mannen op te wachten.

Het Duitse Marinekriegsgericht veroordeelt de mannen op 18 december 1940 tot twee jaar tuchthuis. Tot 31 mei 1941 verblijven zij in de strafgevangenis van Scheveningen (het 'Oranjehotel'), daarna worden zij overgebracht naar een tuchthuis in Münster. Op 17 augustus 1942 worden ze vrijgelaten, maar Kees wordt bij de poort opgewacht door de SS en op sinterklaasavond in het concentratiekamp Sachsenhausen afgeleverd.

Op 26 november 1942 worden Jan en Ton ten Holder en Theo Colsen opnieuw opgepakt en via kamp Vught naar Dachau vervoerd. De broers Ten Holder overleven het kamp. Theo Colsen wordt naar het kamp Sachsenhausen overgebracht, maar overlijdt enkele dagen voor de bevrijding in een bos bij Below.

Kees Schelfhout overleeft de oorlog. Hij is van 1971-1973 staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Biesheuvel.