Personen S

 

Erik Cornelis (Erik) Scheffer (engelandvaarder)

Overleden op 03 mei 1945 te Lübeckerbocht bij Neustadt
Vertrokken op 02 maart 1943 Haringvliet

Erik Scheffer - Op zee opgepakt

Erik Cornelis Scheffer uit Arnhem studeert bij het uitbreken van de oorlog aan de Technische Hogeschool Delft, waar hij al gauw deelneemt aan het Delftse studentenverzet. Als de Duitsers de universiteit sluiten, maakt hij plannen om de oorlog vanuit Engeland voort te zetten.

Op 2 maart 1943 verstopt schipper Kees Koole een bootje in het ruim van zijn 'Nooit Volmaakt' en brengt het naar het Haringvliet. Onderweg neemt hij een groep Engelandvaarders aan boord. De groep bestaat naast Erik uit Pieter Kien, Max Boogaerdt, Nanning van Foreest, Roel Kruizinga, Dolf de Vries, Theo Vrins en Wim Werumeus Bruning. Nanning van Foreest heeft voor de boot gezorgd en deze bij zijn ouders opgeknapt.

Nadat de reddingssloep naar zee is gevaren en moeizaam door de branding is gekomen, steekt een wester storm op. De motor stopt, waarna ze moeten zeilen. De Duitse Kriegsmarine pakt hen op en brengt hen voor verhoor naar Rotterdam. Daarna worden de mannen via Kamp Vught naar Kamp Amersfoort gebracht. Theo Vrins ontsnapt, de andere zeven worden op transport naar Natzweiler gezet.

Erik is op 3 mei 1945 te Lübeckerbocht bij Neustadt, Neuengamme, overleden.