Personen S

 

Pieter Jacobus (Piet) Schagen (engelandvaarder)

Geboren op 10 augustus 1916 te Hoorn
Overleden op 18 januari 2003 te Hook, Hampshire, Verenigd Koninkrijk
Aangekomen op 16 maart 1944

Piet Schagen - Klimtocht over de Pyreneeën

Pieter Jacobus Schagen uit Zaandam (26) zit in 1943 ondergedoken in Valkenswaard. Daar ontmoet hij Frans van den Brink, ook uit Zaandam. Ze besluiten samen naar Engeland te gaan. Ze gaan even terug naar Zaandam om wat spullen voor onderweg op te halen en spreken af elkaar op 22 juni bij het station te ontmoeten. Dan lopen ze naar de veerboot om het Noordzeekanaal over te gaan. Daar krijgen ze tot Rijswijk een lift van Kees Bruynzeel, directeur van de in 1938 geopende Bruynzeel Deurenfabriek te Zaandam.

Liftend bereiken ze Noord-Brabant en bij Putte gaan ze sluipend de grens over. In Brussel logeren ze bij een bekende, die treinkaartjes voor hen koopt tot aan de Franse grens. Ook die grens komen ze probleemloos over. Ze reizen door naar Toulouse. In een groepje met vijf anderen beginnen ze op 29 september aan de klimtocht over de Pyreneeën: Nico Gazan, Jan Hoezen, Jaap Lathouwers, Henri Mol en ene Beels.

In Viella, Spanje, ontmoeten ze Lodewijk Charls. Later die middag worden ze naar Lérida gebracht. Onderweg, in Sort, overnachten ze in een hotel waar ook de Nederlandse Engelandvaarders Louis van Coevorden, Frederik Kragt en Theo en Marcel Wachtel verblijven. De volgende dag gaat de bus verder naar Lérida. De groep wordt gevangen gezet in Seminario Viejo, waar al 170 gevangenen zitten. Iedereen wordt kaalgeschoren. Hier raakt Pieter bevriend met Gerard van der Weerd. Na vier dagen worden de gevangenen naar het kamp bij Miranda de Ebro gebracht, waar Schagen tot 20 december moeten blijven.

Eind januari 1944 krijgt Schagen een nieuw paspoort en een visum om naar Portugal te gaan. Op 29 januari 1944 nemen 120 Engelandvaarders de trein naar de Algarve in Zuid-Portugal. Samen met 20 Polen gaan de 120 Nederlanders met de HMS Sayonara naar Gibraltar. Een week later brengt de Orduňa Castle hen naar Liverpool.

Pieter Schagen is onderscheiden met het Kruis van Verdienste. Hij heeft zijn belevenissen in 1997 beschreven in 'An Odyssey through occupied Europe in 1943'. Hij is 2003 overleden.