Personen S

 

Gerrit Schaap (engelandvaarder)

Geboren op 25 november 1909 te Katwijk aan Zee

Gerrit Schaap - De KW2 gekaapt

Gerrit Schaap (32) uit Katwijk is lid van de bemanning van de KW2, die op 7 april 1942 in de haven van IJmuiden wordt gekaapt door acht Engelandvaarders: Bob van Arem, Jaap Bakker, Lou de la Bretonière, Ferry Meijnderts, Felix en Elly Nauta, Johannes Pieter Servaas en Joseph Zwalf.

Op de avond van 7 april loopt Elly Nauta een paar keer van de vismarkt naar het schip, steeds met een andere man. Elly fungeert elke keer zogenaamd als liefje, zodat ze bij eventuele aanhouding door een Duitse patrouille een goed excuus hebben voor hun aanwezigheid op de kade. De mannen sluipen aan boord van de KW2 en verstoppen zich onder de vloerplanken van de koelruimte.

De bemanning bestaat uit 11 mannen, onder wie Gerrit Schaap, schipper Dirk van Duyn, stuurman Cornelis Guyt en stoker Kees van den Oever. De eigenaars van de boot, de gebroeders Taat uit Katwijk, hebben van de Duitse autoriteiten toestemming om tussen vijf uur 's middags en negen uur 's avonds de visnetten uit te zetten tot 60km buiten de kust. Zodra dit is gebeurd, komen de verstekelingen uit hun schuilplaats, en als Elly de bemanning verzekert dat de achterblijvende gezinnen door het verzet goed zullen worden verzorgd, wordt geen weerstand geboden.

Stuurman Guyt schreef later: 'Wat moesten wij doen? Aan de ene kant vrouw en kinderen achterlaten, en aan de andere kant onze vaderlandse plicht om die mensen naar de overkant te brengen. Wij hadden terug kunnen gaan, want ze waren veel te ziek.'

De bemanning vaart het schip naar Great Yarmouth. Daar wordt iedereen ondervraagd.

In Katwijk wordt het nieuws verspreid dat de KW2 op een mijn gelopen is. Er wordt zelfs een rouwdienst gehouden. Zes weken na hun vertrek komt via het Rode Kruis en Radio Oranje het bericht dat ze goed zijn aangekomen.

De bemanning van de KW2 is met de groep Engelandvaarders door koningin Wilhelmina op de thee ontvangen. De Engelandvaarders kregen het Bronzen Kruis, de bemanning niet. De KW2 werd naar Fleetwood gebracht en heeft tijdens de rest van de oorlog daar gewoon doorgevist.