Personen S

 

Willem Maurits Lod. (Wim) Sanson (engelandvaarder)

Geboren op 19 maart 1920 te Rotterdam
Vertrokken op 26 juli 1942
Beëndigd op 01 oktober 1943

Wim Sanson - Radio-operator bij de marine

Wim H.L. Sanson (22) uit Rotterdam vertrekt in juli 1942 uit Nederland. Na een eerdere mislukte poging via de Noordzee Engeland te bereiken - zijn boot bleek niet zeewaardig genoeg - probeert hij het nu via Frankrijk en Spanje.

Hij gaat de Belgische grens over bij Eijskens en krijgt in Luik valse papieren. Na het illegaal passeren van de demarcatielijn tussen het bezette en onbezette deel van Frankrijk arriveert hij in Lyon. Via Perpignan bereikt hij de Pyreneeën. Op een goederentrein komt hij aan in Barcelona, vanwaar hij doorreist naar Madrid Daar wordt hij gearresteerd door de Guardia Civil. Na enige tijd in de gevangenis van Badajoz te hebben gezeten komt hij begin 1943 terecht in het kamp bij Miranda de Ebro.

In september kan hij met vereiste papieren doorreizen naar Portugal. Daar wordt hij door het Nederlandse consulaat ondergebracht in Praia das Macais, war reeds een aantal Engelandvaarders verblijft. In november 1943 arriveert hij in Engeland. Hij gaat als radio-operator aan de slag bij de Koninklijke Marine.

Wim Sanson overleeft de oorlog. Hij emigreert in de jaren vijftig naar Amerika en overlijdt daar op 6 april 2004.