Personen S

 

Burton Huco (Burton) Sanders (engelandvaarder)

Geboren op 01 maart 1925 te Amsterdam
Vertrokken op 28 maart 1941
Aangekomen op 02 september 1943

Burton Sanders - Corveedienst bij de kustwacht

Burton Huco Sanders (16) is in Amsterdam geboren als oudste zoon van een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader, die commissionair in effecten is. Ze wonen in een villa aan de Apollolaan. Omdat zijn moeder Amerikaanse is, krijgt het gezin toestemming Nederland te verlaten.

In maart 1941 nemen ze de trein naar Berlijn, vliegen naar Portugal en nemen daar een boot naar Amerika. Op zijn 18-de verjaardag meldt Burton zich als vrijwilliger bij Sidney van den Bergh, hoofd van het Nederlandse rekruteringsbureau. Twee weken later is Burton in Canada, waar hij zijn tweede studiejaar mag afmaken. Eind augustus 1943 wordt hij met andere rekruten verscheept. Van Glasgow gaan ze met de trein naar Londen. Hij komt bij de Prinses Irene Brigade.

In oktober 1943 wordt hij met koorts opgenomen in het hospitaal van Wolverhampton. Hij heeft een dubbele longontsteking en pleuritis. Op oudejaarsavond mag hij terug naar zijn onderdeel, dat inmiddels verplaatst is naar Dovercourt, bij Harwich. Daar wordt hij met anderen in een oud schoolgebouw ondergebracht bij de Engelse kustwacht, hij krijgt er corvéedienst. In april wordt hij ingedeeld bij Brigade SIgnals, waar hij wordt opgeleid tot seiner.

Op 6 augustus gaat de brigade naar Normandië en op 3 september begint de opmars naar Paal, België. De seiner slaapt die vier dagen nauwelijks. Ze blijven twee weken in de Belgische Kempen en trekken dan naar Nederland. Ze bewaken de brug bij Grave, bevrijden Tilburg, bewaken de Zeeuwse eilanden en maken de veldslag bij Hedel mee. Midden april bereiken ze Vught.

Op 6 mei trekt de Brigade via Wageningen naar Den Haag, waar ze op 8 mei door burgemeester De Monchy worden ontvangen. Tot augustus moet Sanders de telefooncentrale van de kazerne bedienen, daarna kan hij met de Holland Amerika Lijn terug naar de Verenigde Staten. Daar wordt hij scheikundige.