Hanns Levi Salzer - Krijgsgevangene van de Wehrmacht
Begin 1942 slaagt het Rotterdamse gezin Salzer Levi - vader, moeder, de 16-jarige Hanns Walter en zijn oudere broer - erin Nederland te ontvluchten. Ze arriveren per trein via Frankrijk en de Pyreneeën in Spanje, waar ze vanaf Barcelona op het stoomschip Cabo de Buena Esperanza naar Zuid-Amerika oversteken.
Als Hanns in 1943 18 jaar wordt, meldt hij zich voor militaire dienst bij het Nederlandse gezantschap in Buenos-Aires. Hij vaart in een konvooi naar Wolverhampton in Engeland en wordt daar ingelijfd bij de Prinses Irene Brigade. Tot 8 november 1944 neemt hij deel aan alle krijgsverrichtingen van de Prinses Irene Brigade. Op die dag wordt hij in de buurt van Waalwijk door de Wehrmacht krijgsgevangen gemaakt. Op 15 april 1945 wordt hij door Britse troepen uit het kamp bevrijd.
Na de oorlog gaat Hanns terug naar Argentinië, waar zijn familie is blijven wonen. Hij gaat werken voor de graanhandel Nidera en wordt een paar jaar later naar Antwerpen overgeplaatst. Enkele jaren later heropent hij het kantoor van Nidera in Rotterdam. Bij zijn pensionering is het lintje van Officer in de Orde van Oranje-Nassau bij hem opgespeld.
Hanns Salzer Levi wordt bij zijn pensionering Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
| |