Personen S

 

Ed Salm (engelandvaarder)

Ed Salm - De branding is te hevig

Voorjaar 1941 vraagt Ed Salm aan Dick van der Vijver Koos of hij met hen mee mag naar Engeland. Dick en Koos willen met een marinesloep, voorzien van een buitenboordmotor, zeilen en roeispanen, vanaf het strand tussen Castricum en Egmond aan Zee vertrekken. Ook Ad van Riel, diens verloofde Tineke, Sven Floris en een Joods echtpaar willen mee.

De boot ligt verstopt in een schuur op het terrein van een boer in de buurt van Castricum. Enkele leden van de groep hebben de bewegingen van Duitse kustpatrouilles bestudeerd. In combinatie met een getijdentafel kiezen ze een zo gunstig mogelijk tijdstip van vertrek.

Op zaterdag 24 mei 1941 zijn de weersomstandigheden ongunstig, maar de boer is bang geworden voor eventuele Duitse maatregelen en wil dat ze zo spoedig mogelijk vertrekken. In een druilerige regen en een stikdonkere nacht wordt de sloep geladen en op een tweewielig onderstel naar het strand gereden. Met z'n achten proberen ze de boot door de branding te krijgen, maar de harde westenwind maakt dit onmogelijk. Ze besluiten de poging te beëindigen en zoeken zo snel mogelijk een goed heenkomen.

Maar voordat ze door de duinen kunnen verdwijnen worden ze door een felle lamp beschenen en fluiten de kogels hen om de oren. Een Duitse patrouille arresteert hen en brengt hen naar een militaire barak voor ondervraging.

Op maandag 26 mei worden ze afgevoerd naar de gevangenis in Scheveningen, het 'Oranjehotel'. Het Marinegriegsgericht veroordeelt de mannen tot twee jaar en vier maanden tuchthuis vanwege een poging tot Feindbegünstigung. Tineke krijgt zes maanden gevangenis wegens Verbotenes Ausreiseversuch. Over het lot van Dick van der Vijver en Ed Salm is niets bekend. Van Riel, Veenstra en Floris komen terecht in Rheinbach en worden later te werk gesteld in een kunstvezelfabriek bij een strafgevangeniskamp nabij Siegburg. Weer later komen de vier terecht in het concentratiekamp Sachsenhausen. Alleen Koos Veenstra overleeft dit kamp. Op 14 mei 1945 keert hij in Nederland terug.