Personen S

 

Daniël (Daan) Sajet (engelandvaarder)

Geboren op 10 februari 1920 te Hilversum
Overleden op 17 juni 1941 te Hatfield, Verenigd Koninkrijk
Vertrokken op 01 augustus 1940
Aangekomen op 03 augustus 1940

Daan Sajet - Verongelukt

Daniël Sajet (20) uit Hilversum vertelt zijn ouders in juli 1940 dat hij met zijn vriend Bruin Tammes in Friesland gaat zeilen. In werkelijkheid gaan ze naar de werf Langenberg in Zaandam, waar ze 250 gulden bijbetalen en hun zeilboot inruilen voor een beter bootje.

Op 25 juli vaart Bruin Tammes het bootje van Amsterdam naar Zijpe, waar Daan Sajet aan boord komt. Samen brengen ze het bootje naar Veere. Enklele Duitsers komen hun bootje inspecteren, maar vinden niets verdachts. Die nacht varen ze naar de oostkant van Noord-Beveland. Op 1 augustus bereiken ze de Noordzee. Daan wordt zo zeeziek dat Bruin het grootste deel van de tocht moet zeilen.

Op 3 augustus worden ze door een Engelse trawler opgepikt. Later stappen ze over op de Raimont, die hen in Harwich afzet.

Daan neemt dienst bij de RAF. In 1941 verongelukt hij met zijn Tiger Moth tijdens een oefenvlucht bij Hatfield. Hij is het eerste slachtoffer onder de Nederlandse oorlogsvliegers.

Op 18 juni 1941, de dag na het fatale ongeluk, vertrekken vader Ben Sajet en zijn broers Herman en Jaap in een bootje vanaf de Hondsbossche Zeeweering.

Daan Sajet heeft op de 1e Montessorischool aan de Corellistraat in Amsterdam gezeten. In deze school is een plaquette aangebracht waarop zijn naam staat vermeld.