Menco Rein (Menco) Mulder (engelandvaarder)

Geboren op 23 december 1923 te Groningen
Overleden op 24 april 1945 te Utrecht
Aangekomen op 17 februari 1943

Menco Mulder - De Duitsers vinden zijn zender

Menco Rein Mulder uit Groningen (19) slaagt erin via Zweden op 17 februari 1943 in Engeland aan te komen. Daar wordt hij opgeleid tot geheim agent bij het Bureau Inlichtingen, dat nauw samenwerkt met de Engelse Secret Intelligence Service. Om als agent niet te gemakkelijk herkend te worden, laat hij operatief een wijnvlek op zijn gezicht verwijderen. Zijn parachutering boven bezet Nederland moet als gevolg van deze ingreep enkele maanden worden uitgesteld.

Oorspronkelijk is het de bedoeling dat hij bij Zoetermeer wordt afgeworpen op het terrein van boer Wijsman langs de Zegwaardseweg, iets ten zuiden van Benthuizen. Maar tien dagen eerder is daar een dropping door de Duitsers ontdekt. Het terrein wordt vervolgens bewaakt en is dus onbruikbaar geworden. Het alternatief wordt een terrein bij Nieuwkoop, met codenaam COD.

Mulder heeft de opdracht het radiocontact te verzorgen tussen de verzetsgroep Packard en het Bureau Inlichtingen in het reeds bevrijde Eindhoven. Na zijn parachutering, in de nacht van 27 op 28 maart 1945, meldt hij zich bij de Packardgroep in Den Haag en werkt daar tot 6 april 1945. Vervolgens reist hij naar Utrecht en richt daar een zendpost in. Deze dient ter vervanging van de zendpost van agent Ben Buunk, die op 10 februari 1945 is gearresteerd. De Duitse Sicherheitsdienst (SD) zit hem op de hielen.

Mulder gaat met veel energie en enthousiasme aan het werk. Hij seint de militaire inlichtingen, die hij door de medewerkers van de Packard-groep krijgt aangeleverd, door naar het BI in Eindhoven. Tijdens de radiocontacten met het BI maakt hij gebruik van de codenamen P. van Gemert, Gremlin en Guus Greulen. Tijdens zijn contacten in het veld gebruikt hij de schuilnaam Guus Bolman.

Na twee weken slaat het noodlot toe. De SD is op zoek naar wapens en overvalt de woning aan de Willem Barentszstraat 64, waar Mulder overnacht. In eerste instantie laten ze hem met rust, maar na de vondst van zijn zender wordt hij gearresteerd en op Maliebaan 74 in Utrecht gevangengezet. Hij wordt niet mishandeld of gefolterd.

De volgende morgen blijkt hij te zijn overleden. Hij wordt begraven met zes doodgeschoten verzetsstrijders. Na de bevrijding van Utrecht worden hun lichamen opgegraven. De binnenlandse Strijdkrachten identificeren zijn lichaam.

Onder de leden van de staf van het BI in Eindhoven heerst een diepe verslagenheid als zij het bericht over de dood van Mulder vernemen. De grote moeite die Mulder zich had getroost om als agent deel te mogen uitmaken van het Bureau Inlichtingen ligt hen nog vers in het geheugen. Luitenant kolonel Jan Marginus Somer, het hoofd van het BI, zorgt er in eigen persoon voor dat Menco Mulder op begraafplaats Eshof in Haren wordt herbegraven.

Menco Mulder is voor zijn verzetswerk onderscheiden met de Bronzen Leeuw.