Geboren op 24 september 1915 te Soerakarta, Nederlands-Indië
Vertrokken op 16 mei 1942
Aangekomen op 16 mei 1942
John Mulder - Met een Duitse spion naar Engeland
John Alphonsius Mulder (26) werkt in Den Haag als correspondent van de krant 'Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië'. Om bij te verdienen neemt hij af en toe zijn toevlucht tot de zwarte handel (door de Duitse bezetter streng verboden).
In het café Brastagi aan de Kneuterdijk in Den Haag komt hij in contact met ene Jan Martinus Dronkers, die bij de PTT in Den Haag werkt. Mulder weet niet dat Dronkers voor de Duitsers werkt. De Sicherheitsdienst leidt Dronkers in een pand aan de Haagse Vondelstraat op voor een spionageklus in Engeland, waar hij militaire inlichtingen moet verzamelen. Hij leert er onder meer hoe hij gegevens vanuit Engeland naar de Duitsers moet doorsluizen.
Dronkers vertelt Mulder dat hij een plan heeft beraamd voor de oversteek naar Engeland via de Noordzee en een collega van hem bij de PTT, Jan Bruno de Langen, meegaat. Mulder stemt toe, als datum van vertrek wordt 16 mei 1942 afgesproken. Hij en De Langen weten niets van de dubbelrol van Dronkers. De Duitse geheime dienst heeft voor de overtocht een bootje geregeld - de 'Joppe' - dat bij Hellevoetsluis zal vertrekken.
De voorbereidingen verlopen voorspoedig. De 'Joppe' wordt op 12 mei uitgeprobeerd bij Nieuwesluis op Voorne-Putten. Vier dagen later varen ze zonder problemen de Noordzee over. De Langen en Mulder moeten zich, zogenaamd voor de veiligheid, verborgen houden in het kleine vooronder van de 'Joppe' totdat ze op volle zee zijn. Een Brits schip pikt hen op en brengt de mannen naar Harwich.
Bij zijn verhoor in Londen valt Dronkers al snel door de mand, doordat zijn ondervragers weten dat hij lid van de NSB en spion van de Duitsers is. Hij wordt in de gevangenis van Wandsworth op oudejaarsavond 1942 opgehangen. Mulder en De Langen worden na uitgebreid verhoor vrijgelaten zodra is gebleken dat zij niets van Dronkers' bijbedoelingen afwisten.
De Langen neemt dienst bij de Prinses Irene Brigade en maakt in augustus 1944 met de brigade de landing in Normandië mee.
Niet bekend is wat John Mulder in Engeland is gaan doen.
| |