Cyril Michael (Mike) Mora (engelandvaarder)

Geboren op 06 september 1917 te Nieuw-Zeeland
Vertrokken op 05 mei 1943
Aangekomen op 06 mei 1943

Mike Mora

Cyril Michael Mora (1917) is een radiotelegrafist uit Nieuw Zeeland. Op 27 april 1943 wordt hij door een Duitse nachtjager in zijn Short Sterling neergeschoten. Het brandend wrak komt bij Portengen neer en hij is het enige bemanningslid dat ontsnapt. Zes bemanningsleden worden gearresteerd, eentje overleeft de ramp niet.

Mike valt met zijn parachute door het dak van een broeikas. Eerst verstopt hij zich onder een sloorbrug, na enige tijd klopt hij aan bij de familie Manch. Met hun neef/onderduiker Ben Reynders haalt hij zijn parachute op. Daarna wordt hij naar een veilig onderduikadres gebracht. Ondertussen gaat Jopie Manch naar Frans Wilderink, dir op zijn beurt Anton Schrader waarschuwt. Op 28 april komt Schrader hem ophalen.

Op 5 mei 1943 kan hij naar Engeland met een groep die verder bestaat uit Christiaan de Bakker, Gerard Bruyne, Jaap Burger, Piet Hendrik de Groot, Christiaan Gutteling, Karel de Munter, Ben Reynders, Johan Anton Stroeve, Robert en Willy Weijhenke.

Anton Schrader regelde voor 5000 gulden een boot, die door de Nooit Volmaakt naar Oud Beijerland wordt gebracht. Daar gaat de groep aan boord, waarna de Nooit Volmaakt via het Spui naar het Haringvliet vaart. Daar gaan ze aan boord van de vluchtboot. De volgende dag worden ze rond het middaguur door een Engelse patrouilleboot opgepakt en naar Harwich gebracht. Daar verzenden ze het radiobericht: "De adelaar verloor elf veertjes".
Schrader weet dan dat de elf mannen goed zijn aangekomen. Op 29 juli 1943 worden de Nederlanders onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Tijdens zijn volgende missie wordt Mora boven Duitsland neergeschoten, ditmaal is dat fataal.