Karel Christiaan (Robbie) Mooiweer (engelandvaarder)

Geboren op 14 april 1023 te Bloemendaal
Overleden op 00 1971 te

Robbie Mooiweer - Telefoonlijn met Londen

Karel Christiaan Mooiweer (21) uit Bloemendaal is via Zweden naar Engeland gegaan. Daar wordt hij bij Bureau Inlichtingen opgeleid tot agent/radiotelegrafist.

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 wordt Robbie samen met de agent Frans Dijckmeester in de omgeving van Waardenburg (Gelderland) geparachuteerd. Robbie landt een aantal kilometers van het geplande pinpoint. Hij stelt zich in verbinding met Tony Visser, die voor verzetsgroep Albrecht in de Biesbosch werkt. Robbie heeft een nieuwe radioset uit Engeland voor hem meegenomen.

De zendpost wordt naar Rotterdam verplaatst. Ze duiken onder bij politie-inspecteur K.C. de Pous, baas van Albrecht district Rotterdam. Als Rotterdam te gevaarlijk wordt, verhuizen ze naar Boskoop. Vanaf eind september 1944 werkt Robbie samen met Ben Buunk. Op 28 november gaat hij naar het inmiddels bevrijde Eindhoven om verslag te doen.

In de nacht van 30 op 31 december 1944 wordt hij met Fred Hoogewooning geparachuteerd bij Zwammerdam. Ze hebben van 'Londen' geld en vier radiosets voor de Albrecht-groep meegekregen. Hij blijft zenden, steeds vanaf verschillende locaties. In april 1945 slaagt hij erin vanuit Groningen een directe telefoonlijn tot stand te brengen met Bureau Inlichtingen in Eindhoven. Bij de bevrijding van Nederland, op 5 mei, gaat hij weer naar Eindhoven.

Robbie Mooiweer is onderscheiden met de Bronzen Leeuw en de Distinguished Conduct Medal, in 1949 uitgereikt in Melbourne door de gouverneur-generaal van Australi.