Leonardus (Leo) van Montfoort (engelandvaarder)

Geboren op 23 december 1917 te Zuilen
Vertrokken op 15 september 1942
Aangekomen op 05 november 1943

Leo van Montfoort – ’Een grote aanwinst’

Leonardus van Montfoort is op 23 december 1917 in Zuilen (Utrecht) geboren. Na de lagere school en twee jaar Mulo is hij het leger ingegaan. Hij woont in de Daalstraat 3 in Utrecht. Tijdens de inval van het Duitse leger in Nederland is hij als militair actief geweest op vliegveld Ypenburg. Na de overgave van het Nederlandse leger heeft hij in Noordwijk gewerkt bij een ontwikkelingsbureau. Daarnaast heeft hij bij de marechaussee een cursus gevolgd, waarna hij is benoemd tot wachtmeester.

Vanaf september 1941 fungeert hij in Baarle-Nassau en Oirschot als gids voor (vooral) Joodse Nederlanders die de Belgische grens over willen. Hij zet hen in België af bij een tram of trein.

Als hij op 12 september 1942 van zo’n tocht terugkeert wordt hij gearresteerd door de Duitse politie, die van zijn activiteiten volledig op de hoogte blijkt te zijn. ’s Nachts weet hij uit het politiebureau te ontsnappen.

Enkele dagen later gaat hij bij Wervieh de Belgisch-Franse grens over. Zonder problemen weet hij ook de demarcatielijn over te steken naar het onbezette deel van Frankrijk. Op 18 september meldt hij zich bij het office neerlandais in Marseille. Daar wil men dat hij zich naar het opvangkamp bij Chateauneuf begeeft, maar in plaats daarvan gaat hij naar Perpignan Daar helpt de Nederlander Joop Kolkman hem aan papieren. Met een door Kolkman betaalde gids en ene ’Van der Wel’ gaat hij de Spaanse grens over.

Op 29 november ’42 worden ze in Barcelona gearresteerd, waarbij Leo de Spaanse politie vertelt dat hij ’Jonathan Black uit Zuid-Afrika’ is. Ze worden 33 dagen in de gevangenis opgesloten en daarna naar het kamp bij Miranda de Ebro gebracht. Op 31 juni 1943 komt hij door bemiddeling van de Engelse militaire attaché vrij en op 7 september 1943 arriveert hij via Praia das Macas in Lissabon. Vandaar brengt een schip hem naar Gibraltar. Op 5 november 1943 komt hij aan in Engeland.

Ondervrager A. Wolters noteert over Leo: ’Een flinke stevige Engelandvaarder met een helder verstand. Een grote aanwinst.’

Onderscheiding:
* Kruis van Verdienste wegens geslaagde Engelandvaart.