Ernst Octavianus (Ernst) Moltzer (engelandvaarder)

Geboren op 10 mei 1910 te Amsterdam
Overleden op 15 november 1941 te Noordzee
Vertrokken op 15 november 1941 Castricum/Egmond Binnen
Omgekomen op 15 november 1941 Noordzee

Ernst Moltzer - Spoorloos verdwenen

In 1941 proberen Ernst Octavianus Moltzer uit Amsterdam (31), Gerrit Jacobus van der Flier uit Heemstede (44) en Cees Kolff uit Rotterdam (28) in een zeilboot, voorzien van een buitenboordmotor en voor die tijd moderne nautische apparatuur, de oversteek naar Engeland te maken. Ze vertrekken in de nacht van 14 op 15 november vanaf het strand nabij Castricum/Egmond Binnen. Het is licht mistig, de wind is aflandig en de zee kalm.

De drie Engelandvaarders zijn spoorloos verdwenen. De heer E. Hopman uit Egmond aan Zee is het drietal bij het vervoer van de boot naar zee behulpzaam geweest en de laatste die hen heeft gezien. Of zij zijn verdronken of kort na de afvaart op zee zijn onderschept en aangehouden kon ook na onderzoek in 1947 niet worden achterhaald.

Vaststaat dat naast Hopman nog twee anderen van het plan op de hoogte op de hoogte waren: jachtopziener J. Diemeer en boer J. Glorie in Egmond aan den Hoef. Diemeer had Hopman gevraagd te helpen bij het op zee zetten van de boot. Diemeer organiseerde ook een bespreking achter het crematorium Driehuis/Westerveld, waaraan hij zelf niet deelnam. Tijdens de bespreking werd afgesproken waar en wanneer de poging zou plaatsvinden. Voor het transport van de boot - op een zogeheten mallejan: een kar met een dissel - moest een paard worden geregeld dat de kar met lading zou trekken. Een vrachtauto moest de boot met lading en transportkar naar Egmond vervoeren. Hopman huurde voor 25 gulden een paard van boer Glorie.

Eenmaal aangekomen in Engeland zou via Radio Oranje de boodschap 'De bloemetjes zijn goed overgekomen' worden uitgezonden. Maar de boodschap kwam nooit. Het spoorlos verdwijnen van de drie mannen zal een raadsel blijven.

Ernst Moltzer was onderdirecteur bij de firma Lucas Bols en een ervaren zeezeiler; hij woonde sinds zijn trouwen in de Anton Mauvestraat in Heemstede. Gerrit van der Flier was predikant en Cees Kolff beroepsmilitair.

In 2015 heeft Museum Engelandvaarders een gift ontvangen van de dochter van Cees Kolff, mevrouw M.C. van Meerten-Kolff. Vader Kolff nam in 1941 - zij was toen 5 - afscheid van haar voordat hij met Moltzer en Van der Flier vertrok.