Antoon Berend (Ton) Mink (engelandvaarder)

Geboren op 21 oktober 1918 te Den Helder
Overleden op 07 september 1944 te Mauthausen, Oostenrijk
Vertrokken op 22 april 1942
Aangekomen op 17 december 1942

Ton Mink - Laatste slachtoffer van het Englandspiel

Antoon Berend Mink uit Den Helder (21) is tijdens de inval van Duitse troepen in Nederland sergeant bij de artillerie aan de kust. Na de capitulatie wordt hij gedemobiliseerd. Hij wordt douanebeambte in Limburg en woont in Bergeyk en vervolgens in Leende.

Op 22 april 1942 besluit hij met twee collega's de Belgische grens over te steken en naar Engeland te gaan. Een week later bereiken ze het onbezette deel van Frankrijk. Daar worden ze gearresteerd. Ze zitten drie dagen vast in Châteauroux en krijgen dan toestemming om naar Perpignan te gaan en daar de Nederlandse consul te bezoeken. Op 24 juli steken ze de Pyreneen over. In Bilbao schepen zij zich met vijftig landgenoten in en varen zij naar Curaçao. Via Cuba, New York en Canada bereikt hij Engeland op 18 december 1942. Daar volgt hij een opleiding tot geheim agent.

Ton Mink wordt in de nacht van 21 op 22 mei 1943 boven Nederland geparachuteerd, samen met Laurens Punt en Oscar de Brey. Ze worden door de Duitsers opgewacht en zijn de laatste slachtoffers van het Englandspiel. Ze worden eerst naar kamp Haaren gebracht. Via strafkampen in Assen en Rawicz worden ze begin september 1944 naar het concentratiekamp Mauthausen overgeplaatst, waar ze enkele dagen later worden gefusilleerd.

Ton Mink is onderscheiden met het Bronzen Kruis en het Kruis van Verdienste.