Erik Frits Karel (Erik) Michielsen (engelandvaarder)

Geboren op 08 juli 1916 te Padang, Nederlands-Indi
Overleden op 26 augustus 1944 te Prestwood, Buckinghamshire , Verenigd Koninkrijk

Erik Michielsen

Erik Frits Karel Michielsen is op 8 juli 1916 in Padang, Nederlands-Indi, geboren. Hij heeft al vier jaar rechten in Leiden gestudeerd als hij in augustus 1939 voor militaire dienst wordt opgeroepen. Hij meldt zich op 7 mei 1940 bij de bereden artillerie in Breda. Tijdens de inval van de Duitsers bemant hij commandoposten bij verschillende bruggen en bij vliegveld Valkenburg. Eind mei wordt hij al gedemobiliseerd. Hij gaat weer terug naar Leiden.

Op 5 juli 1940 ziet de bijna 23-jarige Erik zijn broer Karel naar Engeland oversteken. Erik wil eerst afstuderen, hetgeen hij op 9 juli doet. Dan koopt hij met Anton de Haseth Möller, Jean Mesritz en ene Joost een tweetal kanos. Ze verven de kanos in een onopvallende kleur en maken ze met stevige dwarslatten aan elkaar vast. Ook bevestigen ze een buitenboordmotor aan de rechter kant. Verder worden 4 Edammer kazen en 80 repen chocolade verzameld. Het plan gaat niet door nadat Erik Hazelhoff Erik een ander plan voorstelt.
Plan 2 betreft het kapen van de SCH107, met medeweten van schipper Van der Zwan. Als blijkt dat er twee Duitse V-mannen meegaan, gaat ook plan 2 niet door.
Plan 3 lijkt goed te gaan. De twee Erikken gaan met Anton Haseth Möller, Jean Mesritz en Carel Kranenburg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout door de branding, maar daarna komt er zoveel water in het bootje, dat ze terug gaan.
Plan 4 is weer met de dubbele kano-constructie. Anton, Carel en Jean lopen met de dubbele kano door de duinen maar er zijn teveel Duitsers. Ze gaan weer terug.

Eriks geduld raakt op. Hij neemt de zuidelijke route en bereikt Engeland in mei 1942. Hij komt bij de luchtmacht. Tijdens zijn opleiding wordt de staart van zijn Vickers Wellington geramd. Hij stort neer. Ook zijn drie Canadese bemanningsleden overleven deze ramp niet. Hij wordt op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina, op de militaire begraafplaats Brookwood in Surrey begraven in aanwezigheid van aalmoezenier Antoine Monchen. Hij wordt herdacht op het Gedenkteken Luchtvarenden in Soesterberg.

Onderscheiding:
* Kruis van Verdienste (KB 3-9-1942)

In 1945 zijn herinneringen en toekomstplannen gepubliceerd onder de naam Tegen de vlagen van den oostenwind.

Foto 3: Gedenkteken Luchtvarenden in Soestereberg
Foto 4: Plaquette van de omgekomen Leidse corpsleden