Alfred Johan (Ted) van Meurs (engelandvaarder)

Geboren op 01 augustus 1922 te Medan, Nederlands-Indi
Overleden op 13 februari 2016 te Voorburg
Beëndigd op 00 december 1944

Ted van Meurs - Steeds weer ontsnapt

Alfred Johan van Meurs is op 1 augustus 1922 in Medan geboren. In september 1940 begint de 18-jarige Ted een studie geneeskunde in Leiden. Nadat professor Cleveringa zijn beroemde rede heeft gehouden waarin hij openlijk protesteerde tegen het door de Duitsers aangekondigde ontslag van Joodse hoogleraren wordt de universiteit echter gesloten. Ted vervolgt zijn studie in Amsterdam. Begin 1943 haalt hij zijn kandidaats. Tijdens een college van professor Charlotte Ruys vallen de Duitsers binnen. Veel studenten worden meegenomen als wraak omdat een dag eerder er een aanslag was gepleegd op de foute Nederlandse generaal Seyffardt. Ze worden naar Kamp Vught gebracht en na zes weken weer vrijgelaten. De meesten weigeren de loyaliteitsverklaring te tekenen en duiken onder. Colleges worden vanaf dat moment thuis gegeven.

Ted wordt echter opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Met twee medestudenten duikt hij onder in een boshutje op de Veluwe. In december 1943 worden ze ontdekt, opgepakt en opgesloten in Kamp Amersfoort. Omdat hij in het bezit is van een vals persoonsbewijs wordt hij voor verhoor met de trein naar de gevangenis in Scheveningen vervoerd. Hij is niet geboeid en kan op een onbewaakt moment in Utrecht gewoon uitstappen. Hij duikt onder bij de ouders van een vriend in Rotterdam, daarna in Bergen op Zoom, en vandaar gaat hij naar Brussel.

Bij een razzia op 7 juni 1944 wordt hij in Belgi opnieuw opgepakt en naar een werkkamp bij Stuttgart gestuurd. In Belgi ontsnapt hij weer, ditmaal door een treinraampje. De Duitsers schieten hem in zijn rug en voeten. Na een operatie in Metz wordt hij toch naar Duitsland gestuurd. Hij werkt drie maanden in een metaalfabriek in Zuid-Duitsland. Daar ontvlucht hij weer; hij heeft een retourtje gekocht om de Bodensee over te steken en aan de overkant een speciaal medicijn op te halen tegen een besmettelijke ziekte die onder de gevangenen heerste. De bewakers geloven hem en laten hem gaan.

Aangekomen aan de overkant van de Bodensee zwemt verder naar Zwitserland. Hij reist vervolgens via het inmiddels bevrijde Frankrijk naar Le Havre en komt eind december 1944 in Engeland aan. Hij wordt er benoemd tot vaandrig en naar Paramaribo gestuurd om zijn studie af te maken. Hij behaalde daar het vademecum voor geneesheer in de kolonin, en in Batavia zijn artsendiploma.

Ted is op 13 februari 2016 in Voorburg overleden.

Onderscheiding:
* Kruis van Verdienste, 1945
* Verzetsherdenkingkruis