Jean Claire Adrien (Jean) Mesritz (engelandvaarder)

Jean Claire Adrien Mesritz - Opgepakt op het Tjeukemeer

Bij het uitbreken van de oorlog is Jean Mesritz (22 en Jood) student rechten aan de Universiteit Leiden. Hij is lid van het Leidsch Studentencorps en reserve-cornet der bereden artillerie. Op 13 augustus 1940 zou hij samen met Erik Michielsen en Carel Kranenburg de Scheveningse logger SCH 107 kapen om ermee naar Engeland te varen. Het schip was echter al door de Duitsers gevorderd, waardoor het plan mislukt.

In de nacht van 13 oktober 1940 zou Jean met Marion Smit, Hans Hers, Lodo van Hamel (met wie hij samen op het Nederlands Lyceum in Den Haag heeft gezeten) en professor Lourens Baas Becking door een watervliegtuig van de Nederlandse Marine Luchtvaartdienst worden opgepikt op het Tjeukemeer in Friesland. Bij de tweede poging tot landing op het water wordt vliegenier Heije Schaper beschoten door Duits geschut. Hij slaagt erin te ontkomen, maar de groep wordt opgepakt en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het 'Oranjehotel'.

Mesritz wordt veroordeeld tot twee jaar tuchthuis. In juni 1941 wordt hij overgebracht naar Zuchthaus Münster. Als dat wordt gebombardeerd wordt hij overgeplaatst naar concentratiekamp Brual Rhede bij Papenburg. Uiteindelijk komt hij terecht in het kamp Neuengamme. Daar overlijdt hij op 31 maart 1945.

In de film Soldaat van Oranje (1977) wordt de rol van Jean Mesritz gespeeld door Huib Rooymans. Het personage heet Jan Weinberg. In afwijking van de werkelijkheid wordt hij in de film gefusilleerd.