Geert Jaap Gilles (Jaap) van Mesdag Hasselt (engelandvaarder)

Geboren op 02 januari 1922 te Fribourg, Zwitserland
Overleden op 23 oktober 2015 te Hilversum

Jaap van Mesdag - 'Gered' door zijn trompet

Geert Jaap Gilles van Mesdag Hasselt is op 2 oktober 1922 in Fribourg, Zwitserland, geboren; hij groeit op in Hilversum en gaat naar het Baarnsch Lyceum. Daar raakt hij bevriend met Ernst Sillem. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt studeert hij medicijnen. Daarnaast speelt hij trompet in The Hurricanes, met onder meer Wessel Ilcken (1923-1957), die na de oorlog met Rita Reys trouwt.

Op 31 augustus 1942 gaat hij met Ernst Sillem in een kano vanuit Ouddorp naar Engeland. Zijn geliefde trompet gaat mee, want hij wil bij de RAF in een band spelen. Ze nemen ook twee fietstassen met proviand mee en een paar blikken benzine. Het is die avond pikdonker, de zee is vlak en het lijkt een goed moment om te vertrekken. Het weer slaat echter om. Als ze bijna verdrinken, zien ze het silhouet van enkele schepen. Ze besluiten hun aandacht te trekken en te riskeren dat het Duitse schepen zijn. Van Mesdag blaast een S.O.S. op zijn trompet en zo worden ze door Duitsers gered en gearresteerd. Aan boord krijgen ze droge kleren en Ersatz (nep)-koffie.

Op 17 januari worden Van Mesdag en Sillem overgeplaatst naar Kamp Vught, dat twee dagen daarvoor is geopend. Later komen ze in concentratiekamp Natzweiler-Struthof terecht en daarna in Dachau, waar ook journalist Willem Brugsma, piloot Carel Steensma en politicus Herman Wiardi Beckman zitten. Ze worden op 29 april 1945 bevrijd.

In 1976 richt Van Mesdag de Stichting Vroege Vogels. Deze stichting heeft een eigen hangar in Lelystad, waarin oude vliegtuigen worden gerestaureerd, vaak met authentieke onderdelen. De stichting heeft onder meer een Fokker D-VII nagebouwd met een 165pk watergekoelde Mercedes-motor, waarop 'garantie tot 1919' gegraveerd staat.

In 1995 maken Sillem en Van Mesdag hun kanotocht opnieuw, ditmaal vanuit Stellingdam en gescorteerd door enkele volgboten. Ze bereiken Harwich.

In 2008 ontvangt hij de versierselen behorende bij zijn onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.