Josepha Mendels (engelandvaarder)

Geboren op 18 juli 1902 te Groningen
Overleden op 10 september 1995 te Eindhoven

Josepha Mendels - Beroofd door haar gids

Josepha Mendels (38) werkt in Parijs als correspondent voor Nederlandse kranten. Na de Duitse inval in Frankrijk krijgt ze te horen dat ze niet meer onder haar eigen (Joodse) naam mag schrijven. Dat weigert ze en stopt met werken. Met valse identiteitspapieren vertrekt ze naar onbezet Frankrijk. Op 7 november 1942 bereikt zij Perpignan, waar ze ondanks de koude begint aan de tocht over de Pyreneen. Hara gids blijkt echter geen goede bedoelingen te hebben en berooft haar van alles, inclusief het manuscript van haar eerste roman.

Bij aankomst in Spanje wordt ze gearresteerd en naar de gevangenis van Figueres gebracht. Op 15 januari 1943 wordt ze vrijgelaten, zodat ze de reis kan voortzetten, nu legaal. In mei 1943 mag ze door naar Lissabon. Op 11 juni 1943 vliegt ze naar Engeland. Daar krijgt een baan: op de Franse afdeling van de Inlichtingendienst moet ze berichten afluisteren. Later wordt zij medewerkster bij Nouvelles de Hollande, een informatieblad voor Franstaligen.

Na de oorlog wordt zij een van de eerste 'bewust ongehuwde moeders'. Op 46-jarige leeftijd krijgt ze een zoon. Ze is nooit getrouwd geweest.

Josepha Mendels schreef vele romans en een kinderboek. Haar oeuvre werd een aantal keren beloond met een literaire prijs.