Lourens Marinus (Lou) Meijers (engelandvaarder)

Lourens Marinus Meijers - Met de Zeemanshoop naar Dover

Lou Meijers (20) is student medicijnen in Groningen. Op 14 mei 1940 - de dag waarop Nederland capituleert - vertelt hij zijn ouders dat hij een fietstocht gaat maken. Tegen de avond komt hij aan in Scheveningen. Hier vindt hij een groep studenten uit Delft, hij sluit zich bij hen aan. Samen kapen ze de reddingsboot 'Zeemanshoop'. Na de capitulatie van generaal Winkelman vaart de Zeemanshoop de haven van Scheveningen uit, richting Engeland.

De volgende dag worden de opvarenden aan boord genomen door de HMS Venemous van de Britse marine. In Engeland werkt hij op een boerderij in Oxford en vervolgens bij de koopvaardij, en wel op het SS Prins Maurits. Terwijl het schip voor anker ligt in de docks aan de Theems bombarderen de Duitsers in de nacht van 7 september 1940 Londen. De Prins Maurits wordt getroffen en vliegt in de brand. Samen met anderen snijdt Meijers de Prins Maurits los en redt het schip zo van verbranding.

Na deze actie besluit Meijers dienst te nemen in het Nederlandse leger. Al snel raakt hij ge�nspireerd door de moedige piloten die de Britse eilanden beschermen tegen een Duitse invasie en neemt dienst bij de Royal Air Force. Na zijn training wordt hij ingedeeld bij het 602 squadron en, met een tussenpoze als instructeur, later bij het 322 Dutch squadron. Met met beide squadrons vliegt hij veel missies, waarbij hij onder andere een V1 uitschakelt.

Na de oorlog pakt Meijers zijn studie medicijnen weer op en wordt hij bedrijfsarts van de PTT. Meijers is onderscheiden met het Distinguished Flying Cross en het Nederlandse Vliegerkruis.