Bernard Hendrik (Bernard) Meijer (engelandvaarder)

Geboren op 11 januari 1922 te Rhenen
Overleden op 23 mei 2007 te Oostkapelle

Bernard Meijer - Via India naar Engeland

Bernard Hendrik Meijer is op 11 januari 1922 in Rhenen geboren. In de zomervakantie van 1939 monstert hij aan als lichtmatroos op de 'Zwerver', hiervoor krijgt hij 1 gulden gage per maand. Hij vaart regelmatig naar Zweden.

Op een dag zijn ze bij de Kieler Bocht en horen ze dat Engeland de oorlog heeft verklaard aan Duitsland. Kapitein Otte wil op de Oostzee blijven, maar moet zijn route wijzigen naar Hamburg. Bernard gaat naar huis om zijn laatste studiejaar aan de Zeevaartschool op Terschelling af te maken. Daarna volgt hij een marconistenopleiding in Amsterdam. Dan monstert hij als stuurmansleerling aan op de Feducia (ID 2193), die op de Oostzee vaart. Hij drost in Stockholm, net voordat de Feducia een andere eigenaar krijgt, en meldt zich bij consul A.M. de Jong.

Zijn reis naar Engeland loopt via Teheran. In een kano vaart hij de Tigris over, naar Basra. Op een passagiersschip gaat hij naar Bombay, waar hij na een maand wordt ondergebracht in een Brits-Indisch militair kamp. Hier zitten nog drie andere stuurmannen: Nico van Heusden, Henk Klapwijk en Ben Ubbink. Alle vier worden via de consul op het stoomschip 'Blommersdijk' geplaatst. Via Kaapstad en New York varen ze naar Halifax, waar de vier stuurlui van boord gaan om een gunnery cursus te volgen. Na het behalen van het diploma wordt Bernard op de 'Edam' geplaatst. Nico krijgt daar, als neef van Kapitein Dobbinga, een speciale behandeling. In konvooi gaan ze naar Liverpool, onderweg gaan vijf schepen verloren.

Later steekt Bernard de oceaan weer over naar Montreal. Met het laatste konvooi uit Montreal gaan ze terug, bijna volgeladen met graan. Net op zee blijkt het roer niet goed te werken en varen ze midscheeps een Engels schip aan dat met eierpoeder is geladen. Met een beschadigde boeg varen ze via Noord-Ierland naar Liverpool. Zo maakt hij nog enkele konvooien mee.

Na de oorlog maakt Bernard diverse walvisvaart- en bauxietreizen (op de Amazone), ook graanreizen naar China, melassereizen van Cuba naar de Verenigde Staten, en olietransporten van de Zwarte Zee naar de Oostzee.

Eind 2003 is hij naar Veldzigt 33 in Oostkapelle verhuisd.