Lorent Meerman - Verraad in de Watersteeg
Lorent Meerman is een Belg die met zijn landgenoot A. van Dalen in Leiden in het huis van Frans Groot Hulse is ondergedoken, omdat ze in België worden gezocht in verband met de liquidatie van een inspecteur van politie die voor de Duitsers werkt. In het voorjaar van 1941 maakt hij deel uit van een groep van 12 jongemannen die een plan hebben gemaakt voor de overtocht naar Engeland via de Noordzee. Ze hebben een boot verstopt in de duinen ten noorden van Noordwijk, het vertrek is gepland op 3 april 1941. Aan de vooravond van het vertrek komen ze bijeen in het pand Watersteeg 10 in Leiden met het doel de details van de tocht te bespreken. De groep is echter van meet af aan geïnfiltreerd door twee verraders: de Noordwijkse elektricien Piet Rothert en de Leidenaar Jan de Jong. De Sicherheitspolizei wacht de mannen in de Watersteeg op.
De meesten van hen worden gearresteerd en naar kampen in Duitsland gebracht. Het lot van Meerman en Van Dalen is onbekend.
Door een stom toeval is Bob Schreiner de enige die aan arrestatie ontkomt: de trein waarmee hij vanuit zijn woonplaats Den Haag naar Leiden reist komt door oponthoud te laat aan. Hij haast zich naar de bijeenkomst in de Watersteeg, maar komt onderweg verrader Piet Rothert tegen. Deze waarschuwt hem niet naar de Watersteeg te gaan. Schreiner maakt dat hij wegkomt.
Schreiner wordt na de oorlog een bekende luchtvaartondernemer. Over zijn leven schreef zijn zoon Arnoud het boek 'Bob Schreiner - Luchtvaartpionier'. In het hoofdstuk 'Ontsnappingspoging door het oog van de naald' citeert hij uit het verslag dat zijn vader van het drama in de Watersteeg heeft geschreven.
De verraders Piet Rothert en Jan de Jong ontliepen hun straf niet. Rothert kreeg levenslang, De Jong werd tijdens de oorlog door het verzet geliquideerd.
In de nasleep van het verraad werden ook degenen van wie de jongemannen hulp kregen gearresteerd: Frans Groot Hulze, Jan Ouwehand, Willem Jozef van Velzen, Jacob Verburg, Jan Tanis, Gerrit Bunte en George Cornelis Riem Vis en diens echtgenote.
| |