Jan van der Meer (engelandvaarder)

Jan van der Meer - Op zee omsingeld

In juni 1941 probeert Jan van der Meer (geboren 1916) samen met Hans van Zanten (1919) vanaf de Wassenaarsche Slag in een vouwkano met steunzeiltje naar Engeland te gaan. Beiden zijn ervaren zweefvliegers - Van der Meer heeft zelfs zijn brevet motorvliegen gehaald - en willen zich in Engeland melden bij de RAF. Ze hebben zich uitvoerig laten informeren over de weersverwachting voor de komende dagen.

Na zo'n dertig kilometer op zee te hebben afgelegd, worden ze door drie Duitse motortorpedoboten omsingeld en uit de kano gehaald. In Rotterdam worden ze verhoord en vervolgens door het Marinekriegsgericht tot drie jaar tuchthuis veroordeeld. Ze komen terecht in Rheinbach, later in Siegburg. Van der Meer wordt te werk gesteld in een fabriek waar celwol wordt gemaakt, een uit cellulose vervaardigd weefsel; bij de productie worden voor de gezondheid zeer gevaarlijke zuren gebruikt.

Beide mannen keren na de oorlog in Nederland terug. Hans van Zanten gaat werken bij de vliegmaatschappij van Engelandvaarder Bob Schreiner.